AFP

Een recordaantal mensen is in 2014 ontheemd geraakt. Volgens de vluchtelingenorganisatie UNHCR waren er vorig jaar 59,5 miljoen mensen op drift, tegen 51,2 miljoen in 2013. 

De stijging is de sterkste toename die ooit in een jaar werd gemeten. Per dag sloegen vorig jaar 42.500 mensen op de vlucht wegens conflict of vervolging, vier keer zo veel als in 2010. De VN-organisatie zegt dat er een "een gevaarlijk nieuw tijdperk dreigt". De helft van alle vluchtelingen is kind.

"Door een enorm tekort aan fondsen en de vaak ontbrekende bescherming van oorlogsslachtoffers worden mensen die mededogen, hulp en een schuilplaats behoeven in de steek gelaten", zegt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, António Guterres. Volgens hem is er internationaal "een kennelijk totaal onvermogen" om vrede te stichten en bewaren. 

De belangrijkste conflicten van de afgelopen 5 jaar UNHCR

De aanhoudende burgeroorlog in Syrië leverde de meeste vluchtelingen op: er waren afgelopen jaar 7,6 miljoen binnenlandse ontheemden en 3,8 miljoen vluchtelingen in het buitenland. Dat is bijna de helft van de Syrische bevolking. Daarnaast komen veel vluchtelingen uit Afghanistan (2,5 miljoen) en Somalië (1,1 miljoen).

Turkije vangt wereldwijd de meest vluchtelingen op, zo'n 1,5 miljoen mensen uit buurland Syrië. Negen op de tien vluchtelingen worden opgevangen in de regio, vooral in gebieden die economisch minder ontwikkeld zijn. 

De UNHCR stelde ook vast dat er in 31 jaar nog nooit zo weinig vluchtelingen terugkeerden naar huis: slechts 126.800 mensen. 

Belangrijkste gastlanden

LandAantal vluchtelingen
Turkije1,6 miljoen
Pakistan1,5 miljoen
Libanon1,1 miljoen
Iran980.000
Ethiopië660.000

STER reclame