Politie en andere hulpdiensten zijn bij de kerk aanwezig
NOS Nieuws

Negen doden bij aanslag in Amerikaanse kerk

Bij een aanslag in een kerk in de Amerikaanse stad Charleston in South Carolina zijn negen mensen doodgeschoten, drie mannen en zes vrouwen. Onder de doden zou ook de voorganger zijn.

De dader, een blanke man van rond de 20, zou volgens de politie al een uur in de kerk zijn geweest voor hij het vuur opende. Het is nog niet duidelijk of hij gericht op iemand schoot. De dader is gevlucht in een auto en is nog niet gepakt.

In de kerk komen vooral gelovigen van een Afro-Amerikaanse gemeenschap. Het gebouw is een van de oudste kerken van de stad.

Gerichte daad

De politiechef spreekt van een gerichte daad tegen de zwarte gemeenschap. "Het is onbegrijpelijk dat iemand een kerk binnenloopt tijdens een gebedsdienst en mensen van het leven berooft."

Onder de doden zou ook de 41-jarige voorganger van de kerk Clementa Carlos Pinckney zijn. Hij was ook aanwezig bij een wake voor Walter Scott, de man die eerder dit jaar door een agent werd doorgeschoten. Pickney is voor de Democratische Partij lid van de Senaat in South Carolina.

 • EPA
  De politie heeft de omgeving afgezet
 • ANP
  De politie zoekt nog naar de dader
 • EPA
  Mensen bidden bij de kerk in Charleston
 • EPA
  Een agent spreekt met een nabestaande van een van de slachtoffers
 • EPA
  Bij de kerk verzamelen zich kerkgangers

Bommelding

Er was ook een bommelding, de omgeving werd ontruimd. Een paar uur later mochten bewoners weer naar huis; er waren geen explosieven gevonden.

Burgemeester Joe Riley spreekt van een ongekende en hartverscheurende tragedie. "Een kwaad en haatdragend persoon heeft mensen gedood die bij elkaar waren om te bidden."

'Het is de meest laffe daad die je kunt bedenken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl