NOS Nieuws

2 miljoen mensen sterven door overschrijding fijnstofnormen

De internationale normen voor de uitstoot van fijnstof worden wereldwijd sterk overschreden. Amerikaanse wetenschappers hebben nu becijferd dat daardoor jaarlijks 3,2 miljoen mensen overlijden.

Als de emissie binnen de normen van Wereldgezondheidsorganisatie WHO zou blijven, zouden dat er 'slechts' 1,1 miljoen zijn. Dat scheelt dus 2 miljoen doden.

Fijnstof bestaat uit deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer (0,0025 millimeter). De stofjes zijn met het blote oog niet zichtbaar, maar op hoge punten bij vuile steden zie je ze als een bruine waas die overal te ruiken is.

Goede weg

De viezigheid leidt tot beroertes, longkanker, de chronische longaandoening COPD en hartaanvallen. De onderzoekers vrezen bij een gelijkblijvende vervuiling een verdere stijging van het aantal sterfgevallen. Dat komt doordat er steeds meer oudere wereldburgers komen, schrijven ze in het blad Environmental Science & Technology. Hoe ouder je bent, hoe kwetsbaarder voor fijnstof.

Maar de hoop is dat er in de toekomst minder rookgassen in de atmosfeer terechtkomen. Europese en Amerikaanse steden zijn volgens de wetenschappers op de goede weg door beperkingen van het verkeer en strengere eisen aan de uitstoot van auto's en industrieën. Ook in China en India heeft luchtvervuiling de aandacht van de beleidsmakers.

Halveren

Dat kan veel opleveren, rekenden de onderzoekers uit. Als China, India en Rusland binnen de WHO-normen blijven, scheelt dat 1,4 miljoen doden per jaar. Maar zelfs in betrekkelijk schone landen in Europa en de VS zijn jaarlijks een half miljoen slachtoffers te voorkomen.

Gek genoeg lijkt dat laatste het gemakkelijkst: om in schone gebieden de sterfte te halveren moet de luchtvervuiling met 25 procent omlaag, terwijl in de zwaarst vervuilde gebieden voor hetzelfde resultaat bijna 70 procent minder fijnstof in de lucht moet voorkomen.

Overigens hoeven China en India de moed niet te laten zakken. Voor luchtvervuilingsmaatregelen geldt de wet van afnemende meeropbrengsten: het is meestal goedkoper om van heel vies naar vies te gaan, dan van een beetje vies naar brandschoon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl