De nieuwe Nest Cam
NOS Nieuws

'Nederlanders lopen voorop met slimme huizen'

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Door techredacteur Rachid Finge

Een modern huis moet attent zijn. Dat is de stelling van Nest, een bedrijf dat slimme thermostaten, rookmelders en beveiligingscamera's verkoopt. Hun producten laten zien welke invloed technologie heeft op woningen, hoe bedreiging van de privacy telkens op de loer ligt en consumenten veel vertrouwen moeten hebben in techbedrijven.

Nest is één van de bedrijven die vooroploopt in de wereld van Internet of Things. In die visie staan allerlei (huishoudelijke) apparaten met elkaar in verbinding via het internet. Ze kunnen met elkaar communiceren en op elkaar reageren. Niet alleen nieuwkomers als Nest, maar ook grote namen als Philips en Honeywell rekenen erop dat consumenten zitten te wachten op het Internet of Things.

Meet de rookmelder een hoge concentratie koolmonoxide? Dan krijgt de thermostaat een seintje om de verwarming onmiddellijk uit te schakelen. Ziet de bewegingssensor van de thermostaat dat er niemand thuis is? Dan begint de beveiligingscamera met filmen en springen lampen soms even aan, zodat dieven denken dat er wél iemand is.

Google

Nest werd vorig jaar voor een astronomisch bedrag gekocht door Google. Onmiddellijk staken vragen over privacy de kop op: weet Google straks de temperatuur in mijn huis? En dus of ik thuis ben of niet?

"Privacy is juist extra belangrijk nu we onderdeel van Google zijn", zegt Lionel Paillet, de Europese topman van Nest. De Fransman was in Amsterdam om een aantal media nieuwe producten van het Amerikaanse bedrijf te laten zien. "We liggen onder een vergrootglas. Als we één misstap begaan, verliezen we het vertrouwen van onze gebruikers en zijn we weg."

Paillet zegt dat de privacyvoorwaarden van Nest niet zijn veranderd sinds Google eigenaar is van het bedrijf. Dat is niet helemaal waar: de voorwaarden werden sindsdien tweemaal aangepast, waaronder vandaag, al blijft gelden dat Nest geen gegevens deelt met derden. Dat gebeurt alleen als de gebruiker daar expliciet mee instemt.

De Nest Cam komt begin juli uit, ook in Nederland

Het privacyvraagstuk wordt groter nu Nest een beveiligingscamera op de Nederlandse markt brengt. Vorig jaar kocht Nest een bedrijf dat zo'n camera maakt. Die camera is in het buitenland al een tijdje te koop, maar volgende maand verschijnt een vernieuwde versie met de naam Nest Cam ook in de Nederlandse winkels.

Bezitters van de camera kunnen de gemaakte beelden automatisch laten opslaan op servers van Nest, zodat die tot dertig dagen zijn terug te kijken op computer, telefoon en tablet. "Het zijn en blijven beelden van onze gebruikers. Wij kunnen ze niet eens bekijken", zegt Paillet over de privacy en beveiliging.

Paillet kan het niet laten een speldenprik uit te delen aan concurrenten: "We hebben geen standaardwachtwoord als 'admin' of '12345'". Vorig jaar kwam groot in het nieuws dat veel beveiligingscamera's zo slecht beveiligd zijn, dat iedereen op internet live kan meekijken.

Nederlanders hebben oog voor details als het om huizen gaat.

Lionel Paillet, General Manager Europe bij Nest

Over verkoopcijfers wil Paillet niets kwijt, maar hij zegt dat Nest goede zaken doet in ons land. "Nederland loopt technologisch gezien voorop in de wereld, net als de Scandinavische landen. Toen onze producten hier nog niet te koop waren, deden veel mensen moeite om een thermostaat uit het buitenland te halen."

Hij noemt ook een culturele reden. "Nederlanders hebben oog voor details als het om huizen gaat. Er zijn veel Nederlandse architecten. Niet zo gek dat jullie al vroeg bezig zijn met het slimmer maken van huizen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl