NOS Nieuws

Moskeeën publiceren cartoon over Wilders

De koepelorganisatie van Marokkaanse moskeeën in Nederland heeft een cartoon naar buiten gebracht waarin PVV-leider Geert Wilders op de hak wordt genomen. De spotprent is een reactie op plannen van Wilders, die Mohammed-cartoons wil tonen in de zendtijd voor politieke partijen.

Op de spotprent is Wilders te zien als een ontevreden kind, dat 'Minder, minder' schreeuwt, tegen de achtergrond van een bom. In de schaduw van de bom lopen andere mensen rustig door, het geschreeuw negerend. Zij bouwen ondertussen rustig verder aan Nederland, zegt woordvoerder Aissa Zanzen van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN).

Schreeuwlelijk

"We willen met deze cartoon laten zien dat geen enkele schreeuwlelijk onze samenleving uit elkaar kan drijven", zegt Zanzen. "Wij accepteren zijn polarisatie niet." Volgens Zanzen is met humor reageren of negeren de beste manier om op de beledigingen en provocaties van Wilders te reageren, omdat de PVV-leider volgens hem de dialoog niet wil aangaan. "Hij zendt alleen."

De moskeeorganisatie, die zo’n tachtig Marokkaanse moskeeën in Nederland zegt te vertegenwoordigen, gaat de spotprent ongeveer vijfhonderd keer afdrukken. Moskeeën en stichtingen kunnen de poster ophangen. Zanzen onderzoekt nog of de cartoons bij bushaltes kunnen worden opgehangen.

Geinig

De cartoon, die is gemaakt door een aantal jongeren, wordt dit weekend via social media verspreid. Zanzen doet daarnaast een oproep aan creatieve geesten om op andere ludieke manieren met de pen of kwast te reageren op de actie van Wilders.

Later op de dag reageerde Wilders op de spotprent via Twitter. "Geinig", aldus Wilders. Hij meldde verder dat er zaterdag om 12.55 uur negen Mohammed-cartoons worden getoond op NPO 2. "Ook heel leuk. #vrijheidvanmeningsuiting."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl