NOS Nieuws

Een knipbeurt kan duurder worden, maar wat nog meer?

Kabinet wil laag btw-tarief alleen nog voor voedsel

Met de plannen van het kabinet om voor veel producten het verlaagde btw-tarief af te schaffen zou een bezoekje aan de kapper duurder kunnen worden. Wie nu voor 25 euro naar de kapper gaat, is straks 28,54 euro kwijt. Voor welke producten geldt deze regeling op dit moment nog meer?

Op de site van de Belastingdienst staat een uitgebreid overzicht van de huidige tarieven. Zo valt drukwerk onder het 6 procentstarief wanneer het herkenbaar is als boek. Dan wordt er vooral gekeken naar de omvang en inhoud van het product.

Deze regeling geldt voor schoolboeken, stripboeken en postzegelalbums, maar ook voor onder meer cd-roms en werkschriften. Voor agenda’s en blocnotes geldt al een btw-tarief van 21 procent, dus daar verandert dan niets aan.

Kunst en antiek

Kunst en antiek vallen ook alleen onder het verlaagde tarief wanneer ze aan een aantal regels voldoen. Zo moet over schilderijen en decoratieve platen 6 procent btw worden betaald, maar voor beschilderde decors voor theater en studio's 21 procent.

Verzamelvoorwerpen komen alleen in aanmerking voor het lage btw-tarief wanneer ze zijn geïmporteerd uit een niet-EU-land. Dit geldt voor bijvoorbeeld postzegels en historische landkaarten.

Diensten

Het verlaagde btw-tarief geldt ook voor een lange lijst diensten. Kappers, schoenmakers en fietsenmakers mogen hun diensten verlenen tegen een verlaagd tarief. Maar wanneer zij assortimenten verkopen die te maken hebben met haar of met fietsen, dan vallen deze onder het hogere btw-tarief.

Ook voor veel recreatie-activiteiten geldt nu nog een laag tarief. Daarbij gaat het om campings en tickets voor sportwedstrijden, maar ook om attractieparken, musea en zwembaden.

Ook een avondje uit eten kan duurder worden, want ook voor eten en drinken in de horeca geldt nu een 6 procent tarief. Alleen voor het biertje of glaasje wijn verandert er niets, die vallen al onder de 21 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl