ANP

De Britse politie kreeg vorig jaar 85 keer per dag een melding binnen over seksueel misbruik van kinderen. Een stijging van 38 procent in vergelijking met 2013. Dat blijkt uit informatie die de Engelse vereniging NSPCC heeft opgevraagd bij de politie. De vereniging komt op voor de bescherming van kinderen. 

Experts gaan ervan uit dat de stijging een gevolg is van de misbruikzaak rond Jimmy Savile. Na de dood van de BBC-presentator kwam naar buiten dat hij honderden kinderen heeft misbruikt. De aandacht voor deze zaak zou de drempel hebben verlaagd voor slachtoffers om aangifte te doen. Bovendien registreert de politie de misbruikzaken nu beter.  

De 31.328 meldingen van kindermisbruik, vorig jaar, gingen voor het merendeel over kinderen tussen de 12 en 16 jaar oud. 8282 kinderen waren jonger dan vijf jaar. In 2013 was het aantal meldingen 22.654. 

Hoger dan bekend

De stijging van 38 procent is de sterkste in de afgelopen zes jaar, volgens de NSPCC. Directeur Peter Wanless zei tegen Skynews: "Deze cijfers zijn verontrustend en laten duidelijk zien dat seksueel misbruik van kinderen nog steeds een groot probleem is, waar snel actie tegen moet worden ondernomen." 

Volgens de directeur ligt het daadwerkelijk aantal misbruikzaken hoger dan bij de politie nu bekend is. "Sommige slachtoffers wachten jaren voordat ze het aan iemand durven te vertellen." Hij wil dat de Britse regering actie onderneemt en slachtoffers professionele hulp geeft. 

Nationale bedreiging

Een woordvoerder van de Britse regering zei dat kindermisbruik een hoge prioriteit heeft. "We beschouwen seksueel misbruik van kinderen als een nationale bedreiging zodat de politie deze zaken voorrang geeft." De politie lanceert binnenkort verschillende initiatieven om beter om te gaan met de meldingen. Daarnaast geeft de regering 7,8 miljoen euro aan organisaties die slachtoffers ondersteunen. 

STER reclame