NOS Wielrennen

Eddy 'de Kannibaal' Merckx is 70 jaar

Eddy Merckx 70 jaar

Eddy Merckx is vandaag 70 jaar geworden. De Belgische wielerlegende won in zijn carrière 525 wedstrijden en wordt veelal beschouwd als de succesvolste wielrenner aller tijden.

Zijn palmares is ongeëvenaard: hij won vijf keer de Tour de France, vijf keer de Giro d'Italia en één keer de Vuelta. Hij schreef zeven keer Milaan-Sanremo op zijn naam, vijf keer Luik-Bastenaken-Luik, drie keer Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem en de Waalse Pijl en twee keer de Ronde van Vlaanderen, de Ronde van Lombardije en de Amstel Gold Race. En dan werd hij ook nog eens drie keer wereldkampioen op de weg.

De collega's van Sporza rekenden uit dat de erelijst van Merckx gelijk is aan die van Franco Ballerini, Michele Bartoli, Jevgeni Berzin, Mark Cavendish, Claudio Chiappucci, Mario Cipollini, Odiel Defraeye, Cadel Evans, Laurent Fignon, Simon Gerrans, Vincenzo Nibali, Eddy Planckaert, Gilberto Simoni en Eric Van Lancker. Bij elkaar opgeteld.

De Kannibaal

Vanwege zijn allesverslindende overwinningshonger en zijn weigering om zeges cadeau te doen, werd Merckx tijdens zijn actieve carrière 'de Kannibaal' genoemd. Maar als echte wielerlegende heeft de renner uit Meensel-Kiezegem nog wel meer bijnamen. Zoals de zwarte van Tervuren, de Tamburlaine van de pedalen, de beul van de fiets en de Beethoven van de ronde.

Wielerpeloton nog altijd onder indruk van Merckx

Merckx stopte in 1978, maar de waardering in het wielerpeloton voor de Belg is nog altijd groot. "525 zeges, dat is ongelooflijk. Eddy is niet van deze tijd", vindt Niki Terpstra. "Ik vind het nog altijd speciaal als ik hem ontmoet. Een complimentje van hem raakt je tien keer harder dan van iemand anders."

"Niemand zal ooit nog in zijn buurt komen", stelt Tom Boonen. "Zijn palmares is niet meer van deze tijd. Buitenaards bijna." En ook Eddy Planckaert is duidelijk: "Eddy Merckx is voor mij de god van het wielrennen. Zo'n renner wordt nooit meer geboren."

Ideale wielrenner

De Franse wielerheld Jacques Anquetil, die de Tour de France tussen 1957 en 1964 vijf keer won, sprak ooit misschien wel de mooiste woorden over Merckx. Gevraagd naar een omschrijving van de ideale wielrenner zei Anquetil: "Men neme de benen van Merckx, het hoofd van Merckx, de spieren van Merckx, het hart van Merckx en de zegedrift van Merckx."

  • AFP
    Eddy Merckx is de wereldkampioen in 1967, Jan Janssen (l) wordt tweede.
  • AFP
    1971: Een piepjonge Eddy Merckx en een piepjonge Joop Zoetemelk
  • AFP
    Eddy Merckx komt in 1975 als eerste boven in een bergetappe, Joop Zoetemelk volgt.
  • AFP
    Eddy Merckx en Raymond Poulidor in de Tour van 1974
  • AFP
    2001: Eddy Merckx inspecteert de fiets van zoon Axel.
  • AFP
    Eddy Merckx krijgt in 2010 de bolletjestrui omgehangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl