De entree van presidentskandidaat Donald Trump
NOS Nieuws

Neil Young: Trump mocht 'Rockin' in the Free World' niet gebruiken

De kersverse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft de start van zijn campagne kracht bijgezet met het nummer Rockin' in the Free World van Neil Young. De zanger is daar niet blij mee, schrijft The New York Times.

Volgens het team van Young had Trump niet het recht om het nummer te gebruiken. Zijn team laat in een verklaring weten dat de artiest een andere presidentskandidaat steunt. "Neil Young is een Canadees staatsburger en wil dat Bernie Sanders president van de Verenigde Staten wordt." Sanders is een linkse Democraat, voor wie de sociaaldemocratie het voorbeeld is.

Een woordvoerder van Trump houdt echter vol dat Trump het nummer mocht gebruiken. "We hebben voor de rechten van Rockin' in the Free World betaald. Mr.Trump is een groot fan van Neil Young, ondanks hun uiteenlopende politieke opvattingen."

Muzikanten en politici

Rockin' in the Free World werd in 1989 uitgebracht door Neil Young, die in het nummer kritiek uit op de toenmalige president George H.W. Bush en de Republikeinse partij.

Ook andere bekende muzikanten hebben er problemen mee dat politici zich profileerden met hun muziek. In 2012 gebruikte de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney bijvoorbeeld meerdere keren het nummer Panic Switch van de Silversun Pickups. Die band schreef vervolgens een brief waarin ze afstand nam van Romney's campagne.

Onlangs vroegen de leden van de punkband Dropkick Murphys op Twitter aan de gouverneur van Wisconsin of hij hun muziek niet langer wilde gebruiken. "We hebben namelijk een ongelooflijke hekel aan je", schreven zij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl