ANP

MKB-Nederland reageert verbijsterd op de plannen om het lage btw-tarief voor de meeste producten en diensten af te schaffen. Voorzitter Michaël van Straalen noemt het "een dolksteek in de rug van ondernemers".

"Die ondernemers hebben net de crisis overleefd en krabbelen nu weer overeind. De btw-verhoging is absoluut onaanvaardbaar", zegt Van Straalen.

Door de plannen zou het btw-tarief op onder meer kappersbezoeken, fietsreparaties en boeken omhoog gaan van 6 naar 21 procent. Ook de recreatiesector, de tuinbouw en de schilders- en stukadoorsbranche zouden meer btw moeten afdragen.

Winkeliers maken zich zorgen. Ton Willem Burger van kantoor- en boekhandel Burger in Waddinxveen vindt de btw-verhoging onbegrijpelijk. "Zes weken geleden werd er nog besloten dat het boek cultuurgoed is en dat de prijs de komende 4 jaar vast ligt. Dan druist dit daar volledig tegen in. Het is funest voor de boekhandel."

'BTW-verhoging gaat voor slachtoffers zorgen'

Ik kan mijn prijzen niet omhoog doen, dat is niet netjes. Dan verlies ik mijn klanten.

Ali Faisal, Kapper Kamstyle in Waddinxveen

Detailhandel Nederland denkt dat afschaffen van het lage btw-tarief niet verstandig is. Volgens een woordvoerder is het slecht voor zowel de consument als de detailhandel. "Producten worden hierdoor duurder, waardoor mensen minder gaan kopen. Dat heeft ernstige gevolgen voor de omzet van winkeliers."

Banenverlies

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de afschaffing van het lage BTW-tarief funest voor de horeca. Het betekent simpelweg dat een dagje uit, een borrel drinken, uit eten gaan of een overnachting duurder worden. Daarnaast worden de verschillen tussen Nederland en de buurlanden weer groter, zegt KHN. Het risico van omzet die weglekt is groot.

Onafhankelijk onderzoeksinstituut NYFER heeft berekend dat afschaffing van het lage BTW-tarief kan leiden tot een verlies van 55.000 banen bij horeca, musea en recreatiebedrijven.

hogere prijzen voor bloemen en planten leidt direct tot lagere verkoop

Albert Jan Maat - LTO Nederland

Ook in de bollenteelt, bloemen- en boomkwekerijen wordt gevreesd dat er duizenden banen verloren gaan. Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland spreekt dan ook over desastreuze gevolgen van het plan van het kabinet. De export en concurrentiepositie van Nederland mogen door deze plannen geen gevaar lopen. In andere landen, zoals bijvoorbeeld Frankrijk, is de verhoging van de BTW teruggedraaid, omdat de vraag met tientallen procenten is teruggelopen, aldus LTO.

STER reclame