Een pas gepensioneerde man met zijn kleindochter
NOS Nieuws

Bang voor minder pensioen door lage rente? 'Pensioenknip' komt terug

Staatssecretaris Klijnsma schiet mensen met een premieregeling te hulp, die bang zijn dat ze minder pensioen overhouden vanwege de lage rente. De staatssecretaris komt met een tijdelijke maatregel tegemoet aan een wens van onder meer D66 in de Tweede Kamer.

"Als je nu met pensioen gaat heb je, door de extreem lage rente, een groot probleem", zegt D66-Kamerlid Van Weyenberg. Bij de premieregeling wordt met het pensioengeld belegd tot aan de pensioendatum. Op dat moment wordt door het fonds in één keer het pensioen aangekocht. Als de rente dan laag is, zoals nu, blijft er minder pensioen over dan vooraf gedacht.

De pensioenknip, die staatssecretaris Klijnsma weer wil invoeren, biedt mensen de mogelijkheid om de pensioenuitkering niet verplicht in één keer te laten uitkeren, maar een 'knip' te zetten bij twee jaar. "Door het pensioen op de pensioendatum niet in één keer om te zetten in een levenslange uitkering, zijn mensen minder afhankelijk van de rentestand op één bepaald moment", legt Van Weyenberg uit.

Ook risico's

De pensioenknipmogelijkheid bestond al tot januari 2014. Klijnsma werkt aan nieuwe wetgeving die dit probleem structureel moet oplossen, maar voor een grote groep komt die wet te laat. Om die mensen tegemoet te komen, wordt de 'knip' dus weer ingevoerd.

Het ministerie benadrukt dat het opsplitsen van het pensioen ook risico's met zich mee brengt, en dat het dus geen garantie is dat het pensioen erdoor omhoog gaat.

Staatssecretaris Klijnsma wil de tijdelijke noodoplossing nog voor de zomervakantie invoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl