Migranten wachten op de rotsen bij de Italiaans-Franse grens op een kans om Frankrijk binnen te gaan.
NOS Nieuws

EU nog oneens over herverdeling vluchtelingen

De lidstaten van de EU hebben in hun overleg in Luxemburg nog geen oplossing gevonden voor de verdeling van vluchtelingen over de hele Europese Unie. Vooral een opgelegd quotum vluchtelingen stuit op weerstand van met name Oost-Europese landen.

Nederland is voorstander van zo'n verplichte herverdeling van de asielzoekers, die veelal arriveren in Italië en Griekenland. "Solidariteit moet samengaan met verantwoordelijkheid", zei staatssecretaris Dijkhoff van Justitie na afloop van het overleg. Hij wilde niet zeggen of er een oplossing in zicht is.

De EU-landen spraken voor het eerst samen over het plan van de Europese Commissie voor een eerlijke spreiding van 40.000 asielzoekers. Nu er geen vooruitgang is geboekt, buigen de regeringsleiders van de lidstaten zich volgende week over de kwestie.

Dijkhoff: het is een Europees probleem

Constructief

"Nederland heeft een constructieve opstelling", aldus Dijkhoff, die benadrukte dat het vluchtelingenprobleem te serieus is "om nu te gaan treuzelen". De bewindsman wilde geen namen van dwarsliggers noemen, maar beaamt wel dat een aantal landen niets voelen voor een verplichte opvang van vluchtelingen.

"Wij zijn niet het land dat de meeste problemen opwerpt", zei hij.

Dijkhoff heeft in Luxemburg benadrukt hoe belangrijk het is dat de landen waar de asielzoekers de EU binnenkomen, iedereen goed registreren. In ruil daarvoor moeten de andere landen vluchtelingen overnemen, vindt de staatssecretaris.

Duitsland loopt tegen grenzen asielopvang aan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl