NOS Nieuws

Verzekeraars krijgen meer budget voor chronisch zieken

Zorgverzekeraars krijgen vanaf volgend jaar extra geld als zij chronisch zieke mensen accepteren. Dat schrijft minister Schippers aan de Tweede Kamer.

De brief is een uitwerking van het alternatieve zorgplan dat Schippers in februari presenteerde. Toen zei de minister al dat de financiële compensatieregeling zo wordt aangepast dat verzekeraars die veel ouderen en chronisch zieken in hun bestand hebben, niet in het nadeel zijn ten opzichte van hun concurrenten.

Het geld wordt gehaald uit het budget dat anders naar andere verzekeraars zou zijn gegaan. Op die manier wil de minister stimuleren dat chronisch zieke mensen en ouderen overal een verzekering kunnen afsluiten.

Solidariteit

De minister vindt solidariteit in het zorgstelsel erg belangrijk. "Ik acht het van groot belang dat een oudere dame van 88 met gezondheidsproblemen zich onder dezelfde voorwaarden kan verzekeren als een gezonde man van 21 die nooit bij de dokter komt."

In het regeerakkoord kondigde het kabinet aan dat verzekeraars "volledig risicodragend" zouden worden voor de Zorgverzekeringswet, om zo betere zorg voor een lagere prijs te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl