Vluchtelingen wachten bij de vrachtwagens in Calais
NOS Nieuws

Hulplijn voor truckers bij Calais

Verladersorganisatie EVO heeft een hulplijn opgericht voor ondernemers die hun goederen via Calais naar Groot-Brittannië willen vervoeren. Vrachtwagenchauffeurs hebben daar vaak te maken met gevaarlijke situaties doordat vluchtelingen aan boord proberen te komen.

EVO behartigt de belangen van ongeveer 15.000 handelsbedrijven en wil via de Helpdesk zijn leden voorzien van adviezen om problemen met vluchtelingen te voorkomen. "De nood is heel hoog", zegt Jeroen de Veth van EVO. "We krijgen steeds meer meldingen van onze leden over dramatische situaties."

Volgens De Veth is de hulplijn vooral bedoeld om vervoerders en ladingeigenaren te voorzien van praktische tips. "Maar we willen ook de verhalen van deze mensen in kaart brengen. Dan kunnen wij die overbrengen aan de Nederlandse regering en buitenlandse autoriteiten."

Verplaatst

Daarmee doelt hij onder meer op de Britse douane, die vaak boetes uitdeelt aan vrachtwagenchauffeurs wanneer zij een vluchteling aan boord hebben. "Dat vinden wij onterecht en dat moet aangepakt worden."

"Wat je echt moet zien te voorkomen, is dat die vluchtelingen in Calais de boot opgaan", zegt De Veth. "Daar moet je als Europa samen een vuist tegen maken."

Een betere aanpak in Frankrijk kan echter tot problemen leiden in Nederland. "Als je op de ene plek de boel gaat aanpakken, dan is het logisch dat de vluchtelingenstroom zich verplaatst. Dat kan naar Hoek van Holland of IJmuiden zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl