Geert Wilders tijdens de persconferentie in Brussel
NOS Nieuws

Wilders: fractie is 'gezicht van het Europese verzet'

De Europese fractie die de PVV met zes partijen heeft gevormd is volgens Geert Wilders het "gezicht van het Europese verzet". Dat zei hij bij de presentatie van de fractie in Brussel.

Wilders noemde het D-day, het begin van de bevrijding. De partijen vinden dat de Europese Unie te veel macht heeft. Om die macht terug te dringen, gaan ze samenwerken. "Dat levert extra spreektijd op, het levert meer invloed op en het levert meer geld op. 17 miljoen euro, ongeveer", zegt correspondent Joris van Poppel.

Wilders: het begin van de bevrijding is vandaag begonnen

Zeven landen

"De fractie zat er al lang aan te komen. Alleen kregen ze vorig jaar nog niet genoeg partijen bij elkaar", zegt Van Poppel.

De PVV werkte in het Europees Parlement al samen met het Franse Front National van Marine Le Pen, de Oostenrijkse FPÖ, de Italiaanse Lega Nord en het Belgische Vlaams Belang. Dat zijn 37 Europarlementariërs uit vijf landen. Maar om een fractie te vormen moeten er minimaal 25 leden uit zeven EU-landen zijn.

Dat aantal is nu gehaald doordat een Britse en twee Poolse Europarlementariërs zich hebben aangesloten bij de fractie. De fractie heet 'Europa van Naties en Vrijheden'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl