Tour-renners in Nederland in 2010
NOS Nieuws

Gemeenten Groene Hart willen niet betalen voor de Tour

Twee gemeenten die op de route liggen van de Tour-etappe van Utrecht naar Zeeland, willen niet meebetalen aan de organisatie van de Tour de France. Het gaat om Krimpenerwaard en Montfoort. De gemeente Oudewater twijfelt nog of ze een bijdrage zal leveren.

De organisatie van de Grand Départ in Utrecht heeft alle 'doorkomstgemeenten' van de tweede etappe om een bijdrage van 15.000 euro gevraagd. Dat geld is onder meer bedoeld voor een verkeersplan en het plaatsen van hekken. Maar wethouder Blok van Krimpenerwaard zegt dat haar gemeente zelf al 15.000 euro moet investeren in veiligheid en communicatie. "Dat zijn verplichte kosten die we dus niet aan Utrecht betalen", aldus Blok.

Als je een begroting maakt, moet je zelf zorgen voor je inkomsten. Bezint eer ge begint.

Dilia Blok, wethouder Krimpenerwaard

De wethouder vindt dat de Tour-organisatie er niet zomaar van uit mag gaan dat gemeenten een financiële bijdrage leveren. "Ze hebben in Utrecht een begroting gemaakt. Daar zijn wij op geen enkele manier bij betrokken. Als je een begroting maakt, moet je zelf zorgen voor je inkomsten. Bezint eer ge begint."

'Teleurstellend'

De Utrechtse Tour-organisatie vindt het teleurstellend dat de gemeenten niet willen delen in de kosten. Projectdirecteur Van Hulsteijn zegt dat in het geval van Krimpenerwaard ook politieke bezwaren spelen, omdat christelijke partijen daar relatief groot zijn en de etappe op zondag wordt verreden.

Vanwege het verzet in het Groene Hart loopt de organisatie mogelijk 45.000 euro mis. Dat blijft zonder gevolgen; volgens Van Hulsteijn was de organisatie al op tegenvallers voorbereid. "Maar wij moeten die maatregelen wel treffen en zorgen voor een veilige wedstrijd. Dus het gaat ons geld kosten."

De route van de tweede Tour-etappe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl