NOS Nieuws

Vissers ruimen keien Greenpeace

De Nederlandse Vissersbond heeft een deel van de keien laten ruimen die door Greenpeace in de Noordzee ten noordwesten van Den Helder zijn gestort. De milieuorganisatie wilde met de actie voorkomen dat de vissers tong en schol konden vangen.

Volgens voorzitter Johan Nooitgedagt moet het maar eens afgelopen zijn met het "vissertje pesten". De bond heeft zelf actie ondernomen omdat de situatie gevaarlijk is voor de vissers. De keien zijn zo'n duizend kilo per stuk. "Als daar vistuig achter blijft haken, kan het schip kapseizen", zegt Nooitgedagt.

Kort geding

Maandag dient er een kort geding, maar de Nederlandse Vissersbond wilde daar niet op wachten. "We verwachten niet veel van juridische procedures. Er zijn een paar honderd aangiftes gedaan door vissers, maar dat is nog nooit reden geweest om de keien weg te halen", verklaart Nooitgedagt.

Het bergingsschip is zondagavond uitgevaren naar de Klaverbank. Dat is een zandbank zo'n 160 kilometer ten noordwesten van Den Helder. Greenpeace had daar tien keien gestort. Volgens Nooitgedagt heeft het bergingsschip er vijf geruimd.

  • Mattijs van de Wiel / NOS
    Volgens de Vissersbond zijn de keien gevaarlijk voor vissersschepen
  • Mattijs van de Wiel / NOS
    De keien wegen ongeveer een ton. Een schip dat erachter blijft haken, kan kapseizen, waarschuwt de bond
  • Mattijs van de Wiel / NOS
    Er zijn vijf keien uit het water gehaald

Opmerkelijk

Greenpeace vindt de actie van de vissers opmerkelijk. "Het geeft wel aan hoe de Nederlandse Vissersbond tegen de Klaverbank aankijkt. Ze zien het als een grote industriële visakker die ze mogen leegroven", zegt projectleider Tom Grijsen.

Volgens Greenpeace is het onzin dat de situatie op de Klaverbank nu gevaarlijk is voor vissers. "De locaties van de zwerfkeien die we daar hebben gestort zijn bekend. Bovendien komen deze keien daar van nature al veel voor en kunnen de vissers hun apparatuur daar op aanpassen", vindt Grijsen.

Stenen Greenpeace uit zee gevist

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl