Juridisch Loket in de Vijzelstraat in Amsterdam ANP

Mensen zoeken vaker online juridische informatie

tijd van publicatie

Mensen zoeken vaker online antwoord op juridische vragen. De website van het Juridisch Loket is vorig jaar ruim 3 miljoen keer bezocht. Dat is ruim 20 procent meer dan in 2013, staat in het jaarverslag van het Juridisch Loket. Er wordt vooral informatie gezocht over familierecht en ontslagrecht. 

Het Juridisch Loket is een overheidsorganisatie waar mensen gratis juridisch advies kunnen krijgen. Er zijn 30 vestigingen in het hele land, waar 250 juristen werken. Het afgelopen jaar moest er bezuinigd worden. Het kabinet wilde alle balies sluiten, maar de Tweede Kamer draaide dat onlangs terug, omdat veel mensen met lage inkomens niet in staat zouden zijn op internet antwoord op hun vragen te vinden. Wel wordt het aantal inloopspreekuren beperkt. 

Ondanks de bezuinigingen werd er bij de balies en aan de telefoon 900.000 keer om advies gevraagd. Dat is ongeveer evenveel als voorheen. Volgens het Juridisch Loket zetten de juristen alle zeilen bij om de klanten zo goed mogelijk te helpen. 

Mensen stellen vooral vragen over echtscheiding, alimentatie en ontslag. Ook zijn er opvallend vaak vragen over online misstanden.  

STER reclame