Koerden planten hun vlag op de heroverde grenspost
NOS Nieuws

Koerden heroveren strategische stad op IS

Koerdische strijders hebben een belangrijke overwinning behaald op Islamitische Staat in Syrië. Ze hebben gesteund door de Amerikanen de strategische stad Tal Abyad in het noorden van het land grotendeels heroverd. Die stad ligt aan de grens met Turkije. Bij de strijd boden IS-strijders op verschillende plekken in de stad veel verzet.

Met het heroveren van de stad is een belangrijke aanvoerroute naar Raqqa afgesneden, de stad die geldt als hoofdstad van het kalifaat dat de jihadistische terreurorganisatie IS heeft uitgeroepen. Veertig opstandelingen zouden vanuit de lucht zijn beschoten door de coalitie onder leiding van de Amerikanen toen ze probeerden te vluchten.

Het Koerdische offensief heeft veel mensen op de vlucht gejaagd. Zondag stroomden duizenden vluchtelingen Turkije binnen bij de plaats Akcakale.

Koerden veroveren Tal Abyad

Groter gebied

De Koerden hebben ook de nabijgelegen grensovergang met Turkije heroverd. Twee gebieden die de Koerden al in handen hadden, zijn nu met elkaar verbonden.

Het verlies van Tal Abyad is de grootste tegenslag voor IS sinds de Koerden de stad Kobani heroverden, bij de Iraaks-Turkse grens. De stad was ongeveer een jaar in handen van IS.

Door de herovering van Tal Abyad dreigen de spanningen tussen Koerden en etnische Arabieren op te lopen. De Arabieren beschuldigen de Koerden ervan dat die doelbewust duizenden mensen uit de stad hebben verdreven. De stad heeft een gemengde bevolking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl