Een vestiging van Foppen in Harderwijk ANP

Visverwerker Foppen uit Harderwijk gebruikte tot november vorig jaar natriumnitriet in zijn visworsten. Dat schrijft Omroep Gelderland. Natriumnitriet is in visproducten een verboden middel omdat het in combinatie met vis mogelijk kankerverwekkend is. Het gebruik kwam aan het licht bij een controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het bedrijf staat na eerdere schandalen onder verscherpt toezicht.  

Op last van de NVWA is de voorraad natriumnitriet bij Foppen vernietigd. Ook kreeg het bedrijf een boete. Visworsten die al in de winkels lagen, zijn niet teruggehaald. De NVWA vond dat niet nodig, omdat het risico zeer beperkt is. Natriumnitriet mag wel in vlees worden verwerkt. Dat gebeurt om de bacterie die botulisme veroorzaakt te bestrijden.

Foppen zei tegen Omroep Gelderland dat het bedrijf het natriumverbod verkeerd heeft geïnterpreteerd, "omdat Foppen ervan uitging dat het gebruik van natriumnitriet verboden was in visproducten en het in dit geval een halffabrikaat betrof".

Listeria

Tijdens de extra controles van de NVWA bleek verder dat Foppen zijn producten niet goed controleert op de aanwezigheid van de listeria-bacterie. Voedseldeskundigen vertelden Omroep Gelderland dat mensen daar doodziek van kunnen worden. Verder kreeg het bedrijf waarschuwingen voor het ontbreken van risico-analyses. 

In 2012 overleden vier mensen na het eten van zalmproducten van Foppen die besmet waren met de salmonellabacterie. 23.000 mensen werden ziek. In de jaren daarvoor was het bedrijf ook al beboet vanwege onhygiënisch handelen.

STER reclame