Een cel in het detentiecentrum in Rotterdam
NOS Nieuws

Asielzoeker pleegt zelfmoord in Detentiecentrum Rotterdam

In het Detentiecentrum Rotterdam heeft een asielzoeker zich van het leven beroofd. Dat gebeurde vanochtend vroeg, vermoedelijk door ophanging. De asielzoeker is een 28-jarige Zuid-Afrikaan die naar Frankrijk zou worden uitgezet. Omdat hij via Frankrijk het Schengengebied was binnengekomen, is dat het land waar asiel moet worden aangevraagd.

Staatssecretaris Dijkhoff is van de zelfdoding op de hoogte gesteld. Hij betreurt het incident en betuigt zijn medeleven met de nabestaanden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie stellen een onderzoek in.

Twee jaar geleden ontstond grote commotie rond de zelfdoding van de Russische asielzoeker Alexander Dolmatov. Uit een onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie bleek dat justitiepersoneel meerdere keren onzorgvuldig had gehandeld.

De toenmalige staatssecretaris Teeven noemde de conclusies buitengewoon ernstig en zorgwekkend. Hij overleefde het Kamerdebat met de toezegging dat er verbeteringen in de vreemdelingenketen zouden worden aangebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl