NOS Nieuws

Gedragscode moet franchisenemers beschermen tegen misstanden

Gedragscode moet franchisenemers beschermen

De frachisesector komt morgen met een nieuwe gedragscode. Minister Kamp had de sector gevraagd om deze op te stellen om de positie van franchisenemers te verbeteren.

Hij reageerde hiermee op verhalen dat franchisegevers eraan zouden verdienen om ondernemers failliet te laten gaan. In de code staat waarschijnlijk dat er een geschillencommissie komt om aan dit soort toestanden een einde te maken.

Rooskleurig

Een aantal franchisenemers is naar de rechter gestapt. Marco Korving is daar één van. Hij begon een aantal jaar geleden een stomerij in Eindhoven, als franchisenemer van Cristal Cleaning. Inmiddels zit hij diep in de schulden.

Hij geeft de keten de schuld. Hij zegt dat hij te veel heeft betaald om zich in te kopen. Volgens hem was het beeld wat hem voorgeschoteld was toen hij de zaak overnam veel te rooskleurig.

De advocaat van Cristal Cleaning, Kobossen, verwerpt de suggestie dat dit speelt bij het bedrijf. Partijen zijn nu bezig om uit elkaar te gaan. Daarover is voor de rechtbank in Eindhoven overeenstemming bereikt. Korving is niet de enige bij de keten die in de problemen raakte. Met meerdere stomerijen gaat het niet goed.

Franchisenemers bij wie het mis ging

Franchisespecialist Dirk Visser van ING zegt dat het ook aan de franchisenemers ligt als het misgaat. "Franchisenemers zijn ook ondernemer."

Ook wijst hij erop dat de verhalen over franchiseketens waarbij het misgaat zich beperken tot enkele ketens, terwijl de sector vele malen groter is. De laatste jaren is het aantal franchiseketens in Nederland stabiel, rond de 750. Daarvoor liep het aantal franchiseketens snel op. Ook het aantal vestigingen schommelt al een paar jaar rond de 30.000.

Code

Korving zal er niet meer veel aan hebben, toch is hij wel blij dat de code er komt: "Ik hoop dat er een einde komt aan deze misstanden." Visser verwacht dat de code de positie van de verschillende partijen verder zal verduidelijken.

De advocaat van Korving, Nienke Slump, is niet zo optimistisch. "De vorige Europese code werd ook al door veel mensen niet nageleefd. Dus zolang het geen wet is vraag ik me af of het gaat helpen. Ik ben daar sceptisch over." Minister Kamp gaf eerder aan nieuwe wetgeving niet nodig te vinden.

De nieuwe Nederlandse Franchise Code, die morgen openbaar gemaakt wordt, zal na een inspraakprocedure op 3 september overhandigd worden aan Minister Kamp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl