Aan het werk bij Rockstart
NOS Nieuws

Start-up beginnen? Maar 1 op de 10 wordt een succes

Slechts één op de tien start-ups groeit uit tot een (internationaal) succesvol bedrijf. De rest blijft een kleine onderneming of verdwijnt binnen een aantal jaren. Jaarlijks beginnen 200 bedrijven die kunnen worden aangemerkt als een start-up.

Vaak zijn dit soort bedrijven werkzaam in de technologiesector. Maar om aangemerkt te kunnen worden als een echte start-up moet volgens de onderzoekers van ING Economisch Bureau worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Zo moet het bedrijf de mogelijkheid hebben makkelijk te kunnen groeien, moet het binnen vijf jaar na oprichting een succes hebben, makkelijk internationaal uit te rollen en moet het bedrijf gefinancierd zijn met risicodragend kapitaal.

Mislukt

De oorzaken van het mislukken van niet-succesvolle start-ups zijn divers. Ze zijn niet innovatief genoeg, er is sprake van slechte timing of gebrek aan ondernemerschap.

De afgelopen vijf jaar zijn gemiddeld 127.000 starters per jaar een bedrijf begonnen. Dat zijn veelal zzp'ers die zichzelf met hun kennis en kunde verhuren aan andere bedrijven of particulieren. Of het zijn beginnende bedrijven die niet uitgroeien tot een grote internationale onderneming. Dan vallen ze niet onder de definitie van start-up, maar zijn het gewoon succesvolle starters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl