NOS Nieuws

Syrische vluchtelingen massaal door de hekken bij Turkse grensstad

 • AFP
  Een Syrisch meisje probeert Turkije te bereiken
 • AFP
  Syrische vluchtelingen bij de grensovergang bij het Turkse Akcakale
 • AFP
  Huilende vrouw na een luchtaanval op Tel Abyad
 • AFP
  Syriërs ontvluchten de stad Tel Abyad
 • AFP
  Syriërs vluchten door en over het hek aan de grens met Turkije
 • AFP
  Vluchtelingen aan de Syrisch-Turkse grens
 • Veli Gurgah
  Een Syrisch man balanceert op het hek op de grens tussen Turkije en Syrië

Turkije wordt bij de zuidelijke grensstad Akcakale overspoeld door duizenden Syrische vluchtelingen. Ze zijn op de vlucht geslagen voor hevige gevechten rond de stad Tal Abyad, in het noorden van Syrië.

Tal Abyad is al ongeveer een jaar in handen van Islamitische Staat. Koerdische strijders zijn een offensief begonnen om de extremisten uit de stad te verdrijven.

Vluchtelingen hadden eerst het hek langs de grens vernield om in Turkije te komen. Later besloot de Turkse regering om de grens te openen voor de Syriërs. De regering zegt wel dat IS-strijders de vluchtelingen proberen tegen te houden.

Er zijn tekens die erop wijzen dat IS terrein verliest. Zo zouden strijders het ziekenhuis in Tal Abyad volledig hebben leeggeroofd. De apparatuur is naar Raqqa gebracht, de hoofdstad van het kalifaat dat IS zelf heeft uitgeroepen.

Syriërs de grens over

Mogelijke splijtzwam


De Turkse regering is niet blij met de inzet van Koerdische strijders bij Tal Abyad. Correspondent Lucas Waagmeester zegt dat de strijd om de stad een splijtzwam kan worden tussen Turkije en de internationale coalitie tegen IS.

Kobani, zo'n 60 kilometer van Tel Abyad, is Koerdisch. Tal Abyad is volledig Arabisch. Volgens de Turkse regering maken de Koerden misbruik van de situatie. De regering spreekt van Koerdische terroristen, die Arabisch gebied willen veroveren.

Het Westen helpt de Koerden door middel van bombardementen op stellingen van IS. Ook daar is Turkije niet blij mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl