EPA

Het Pentagon wil tanks, gevechtsvoertuigen en zwaar wapentuig opslaan in de Baltische Staten en Oost-Europa. Met het materieel zouden 5000 Amerikaanse militairen kunnen worden uitgerust, schrijft The New York Times.

Het plan is bedoeld om mogelijke Russische agressie te ontmoedigen en moet nog door het Witte Huis en de NAVO worden goedgekeurd. Als dat gebeurt, wordt voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog Amerikaans wapentuig in voormalige Oostbloklanden gestationeerd.  

Volgens The New York Times wordt het materiaal opgeslagen in Letland, Estland, Litouwen, Polen, Bulgarije en Roemenië en mogelijk ook in Hongarije.

Voorzichtig

De Baltische staten hebben een paar keer gevraagd om de stationering van militairen op hun grondgebied vanwege de ontwikkelingen in Oekraïne. Sinds de Baltische staten in 2004 toetraden tot de NAVO, heeft het bondgenootschap welbewust nooit militairen of materieel in deze landen ondergebracht.

De VS en de NAVO wilden vooral voorzichtig opereren om Rusland niet te schofferen. 

In april besloot de NAVO als antwoord op de annexatie van de Krim een serie oefeningen te houden in de oostelijke lidstaten. Ook deze maand vinden onder de naam Allied Shield liefst vijf NAVO-oefeningen plaats in de Baltische staten, waaraan 15.000 militairen uit 22 landen deelnemen. Ook die oefeningen zijn een signaal aan Poetin en een duidelijke steunbetuiging aan de oostelijke NAVO-lidstaten.

Tactiek

Hoewel het wapentuig uit het Pentagon-voorstel slechts een fractie is van wat de Russen in het geweer kunnen brengen, zou de stationering ervan een duidelijke boodschap afgeven. Afgelopen eeuw werd deze tactiek al twee maal eerder toegepast: met de Berlin Brigade na Berlijnse crisis in 1961 en in Koeweit in de jaren negentig, na de Iraakse invasie.

STER reclame