Rob van der Dussen, de vader van Romano
NOS Nieuws

'Ik heb altijd vertrouwen in Romano gehad'

Bijna twaalf jaar zit zijn zoon Romano van der Dussen vast in een Spaanse cel. Hij werd veroordeeld voor beroving en verkrachting. Zijn Nederlandse advocate heeft nieuw bewijs verzameld waarmee ze zijn onschuld kan aantonen. "Fantastisch", zegt vader Rob van der Dussen. "Ik heb er altijd vertrouwen in gehad dat Romano dit niet gedaan heeft. Zijn moeder is ooit verkracht. Dat heeft hem altijd aangegrepen."

Romano's advocate liet een nieuwe DNA-test doen bij een man die in 2007 ook al uit de database van Interpol werd gehaald. Daar werd toen niets mee gedaan. Nu bleek er opnieuw een match van 100 procent met deze Mark Dixie. Hij gaf haar ook een verklaring waarin hij antwoord geeft op vragen over wat er is gebeurd.

"Als daarbij ook nog eens de getuigenverklaringen worden opgeteld, dan is de zaak sluitend. Maar dan is het natuurlijk de vraag wat de Spaanse justitie daarmee doet", zegt Van der Dussen. Hij weet niet wat Romano van het nieuwe bewijs vindt, want hij heeft hem nog niet gesproken.

Nieuw bewijs in zaak-Romano van der Dussen

Twijfel

Romano belde twaalf jaar geleden zelf naar huis om te vertellen dat hij opgepakt was. Zijn vader heeft toen wel even aan hem getwijfeld. "Er waren twee dames die hem herkenden. Dan denk je toch: die zeggen dat niet voor niets." Van der Dussen vertelt dat zijn zoon niet altijd een makkelijke jongen was, maar zeker geen verkrachter.

"Hij heeft vaker de mogelijkheid gehad om in ruil voor onder meer strafvermindering een bekentenis te tekenen. Dat heeft hij nooit gedaan, om de doodeenvoudige reden dat hij dan te boek zou staan als verkrachter. Dat is hij pertinent niet."

Je bent twaalf jaar van je leven kwijt. Als je dan uit de gevangenis komt, dan kom je in een heel andere wereld terecht.

Rob van der Dussen, vader van Romano

Dat gevoel werd sterker toen Romano niet naar Nederland mocht om afscheid te nemen van zijn moeder, die op sterven lag. Behalve als hij een bekentenis zou afleggen. "Dat heeft hij niet gedaan. Dat kan ik me voorstellen." Van der Dussen heeft altijd het idee gehad dat de Spaanse justitie iemand achter de tralies wilde hebben.

Leven getekend

Zijn vader ging nooit bij hem langs. Hij had vertrouwen in de instanties daar die dat deden. "En er is genoeg gebeurd in het verleden waardoor we daar in het begin beiden geen behoefte aan hadden."

'Nu heb je een bewijs'

De jaren die Romano in de cel zit, zullen hem wel voor zijn leven tekenen, denkt Van der Dussen. "Je bent twaalf jaar van je leven kwijt. Als je dan uit de gevangenis komt, dan kom je in een heel andere wereld terecht. Dat geeft denk ik veel aanpassingsproblemen."

Romano kreeg in Spanje een celstraf van vijftien jaar. Zijn vader hoopt dat hij nu alsnog vrijgesproken wordt. "Hij heeft altijd wilskracht getoond, dus ik denk dat hij het volhoudt. Maar als hij nog drie jaar moet zitten, dan heeft hij eigenlijk gevochten voor niets. Hij is dan wel vrij, maar staat ook te boek als serieverkrachter. Hij wil een schone lei."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl