AFP
NOS Nieuws

Oostenrijk stopt per direct asielprocedures

Oostenrijk is gestopt met het verwerken van asielaanvragen om druk te zetten op andere EU-landen. Die landen moeten meer doen om de grote hoeveelheid vluchtelingen op te vangen, zegt de minister van Binnenlandse Zaken.

Oostenrijk moet minder aantrekkelijk worden voor vluchtelingen, zei Johanna Mikl-Leitner tegen Die Presse. Zij wil dat alle EU-leden vluchtelingen volgens een verdeelsleutel opnemen. Dat plan werd vorige maand besproken door de EU.

"Tot nu toe hebben landen alleen voornemens uitgesproken, maar daar hebben we niets aan", zei Mikl-Leitner. Dinsdag spreken de ministers van Binnenlandse Zaken van 28 EU-landen over de vluchtelingenproblematiek.

Snelle asielprocedure

Het aantal asielaanvragen in Oostenrijk is de eerste vier maanden van dit jaar met bijna 160 procent gestegen tot 14.225.

Volgens Mikl-Leitner komt dat onder meer doordat Oostenrijk aantrekkelijk is voor vluchtelingen; het land handelt asielprocedures sneller af dan andere Europese landen, waardoor zij ook eerder hun families kunnen laten overkomen.

Oppositiepartijen en hulporganisaties hebben verontwaardigd gereageerd. Zij vinden dat Mikl-Leitner zich schuldig maakt aan ambtsmisbruik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl