Nieuw bewijs moet Nederlander uit Spaanse cel helpen
Door correspondent Jessica van Spengen
Zit Romano van der Dussen toch onterecht vast in Spanje? Zijn Nederlandse advocate Rachel Imamkhan is daarvan overtuigd. Zeker nu ze nieuw bewijs heeft verzameld in de zaak: een DNA-match met een andere man en een verklaring van hem.
Van der Dussen (42) zit inmiddels bijna twaalf jaar in de cel. Hij werd veroordeeld voor de beroving en gewelddadige poging tot verkrachting van drie vrouwen, bij één van de drie zou dat gelukt zijn. Het gebeurde allemaal in de kustplaats Fuengirola, in het zuiden van Spanje.
Van der Dussen woonde al een tijdje aan de Spaanse kust en was een aantal keer in aanraking geweest met de politie, onder meer vanwege de mishandeling van zijn vriendin. Toch hield hij zelf van het begin af aan vol niets met deze zaak te maken te hebben, en het bewijs was mager.
De vingerafdrukken die werden gevonden waren niet van hem. Ook de verklaringen van de slachtoffers en getuigen over de kleding en het uiterlijk van de dader liepen uiteen. Getuigen die zeiden dat Van der Dussen bij hen was die bewuste nacht, werden nooit gehoord. En het DNA dat bij één van de slachtoffers werd gevonden bleek van een man, maar het was niet het DNA van Van der Dussen. Toch werd hij veroordeeld tot vijftien jaar cel.
Sinds een paar jaar wordt hij bijgestaan door de Nederlandse advocate Rachel Imamkhan van de stichting Prisonlaw. Zij vroeg om een nieuwe DNA-test. Afgelopen week reisde ze naar Engeland, want al in 2007 dook er via de Interpol-databank een DNA-match op met een Engelse man, Mark Dixie.
Deze man zit in eigen land sinds 2005 een celstraf uit van 35 jaar voor het verkrachten en vermoorden van een model. Met de DNA-match werd nooit iets gedaan door de toenmalige verdediging van Van der Dussen.
Mark Dixie vindt het ondraaglijk dat er mogelijk iemand onterecht vastzit.
Imamkhan zocht de Engelse man afgelopen week op in de gevangenis in Engeland en sprak 2,5 uur met hem. “Hij heeft vrijwillig wangslijm afgestaan voor een nieuwe DNA-test en zegt dat hij het ondraaglijk vindt dat er mogelijk iemand onterecht vastzit”, vertelt ze als we elkaar spreken in Londen. Ze liet het DNA door experts van het Nederlands Forensisch Onderzoeksteam onderzoeken en opnieuw blijkt er een match van 100 procent.
En Dixie gaf haar meer. Ze laat een handgeschreven verklaring zien, waarin hij antwoord geeft op vragen over wat er is gebeurd. “Hij was die avond in Fuengirola en zei dat hij zich in ieder geval de verkrachting herinnert.”
Twee getuigen
Ook heeft Imamkhan twee Britse vrienden van Van der Dussen opgezocht die jaren geleden wilden verklaren dat hun vriend die nacht bij hen op de bank sliep. Hun verklaringen werden niet serieus genomen en ze werden tijdens de rechtszaak nooit gehoord.
Imamkhan hoopt Van der Dussen nu alsnog vrij te kunnen krijgen. De verklaring van de Engelse verdachte zou genoeg moeten zijn om de zaak te kunnen heropenen, omdat dat in Spanje alleen kan op basis van nieuw bewijs. De DNA-match kan dan ook ingebracht worden, al heeft die maar betrekking op één van de slachtoffers.
Toch hoopt ze op volledige vrijspraak. “De rechter is altijd uitgegaan van één dader", vertelt ze. “Het gebeurde allemaal in een zeer korte tijd op korte afstand van elkaar. Het is vrijwel ondenkbaar dat er op die avond twee daders actief zijn geweest.”