NOS Nieuws

Unesco woedend over bombardement op Sanaa

Onder het puin wordt gezocht naar overlevenden

Unesco is woedend over een bombardement op de Jemenitische hoofdstad Sanaa, vanochtend vroeg. Daarbij werd volgens de VN-organisatie "het magnifieke complex van traditionele huizen in de al-Qasimi buurt" vernield. Huizen en historische gebouwen raakten beschadigd en er vielen zeker vijf doden.

De Bulgaarse Unesco-chef Irina Bokova is "diep bedroefd" over de doden en over de schade die is aangericht. "Ik ben geschokt door de beelden van deze schitterende torenwoningen met hun prachtige tuinen die nu in puin liggen." De gedecoreerde woontorens van baksteen zijn wereldberoemd. Ze zijn een integraal deel van de Jemenitische identiteit en nationale trots, zegt Unesco.

Saudi-Arabië

De bombardementen zijn uitgevoerd door de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Die probeert de Houthi-rebellen te verslaan, die grote delen van Jemen onder controle hebben. De Houthi's zouden steun krijgen van Iran.

Volgens getuigen probeerden vliegtuigen van de coalitie het huis van een hoge rebellenleider te bombarderen en werden verscheidene huizen geraakt. Door de klap dreigen nog meer huizen in te storten.

Zondag beginnen de strijdende partijen vredesbesprekingen onder leiding van de Verenigde Naties. Ook de Nederlandse ambassadeur is erbij betrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl