NOS NieuwsAangepast

16-jarige bekent WikiLeaks-aanval

Een 16-jarige Nederlandse jongen heeft bekend dat hij betrokken is geweest bij de aanval op de website van onder meer creditcardmaatschappij MasterCard. De politie arresteerde hem woensdagnacht in Den Haag.

De website van MasterCard werd woensdag platgelegd door hackers en was een groot deel van de dag uit de lucht. In de loop van de avond bleek dat ze gebruikmaakten van een server in Haarlem. De Nationale Recherche startte meteen met een groot onderzoek.

MasterCard is één van de bedrijven die geen zaken meer wil doen met WikiLeaks, de klokkenluiderssite die geheime Amerikaanse documenten publiceert. Het betalingsverkeer van de creditcardmaatschappij is overigens niet in gevaar geweest.

Ook de websites van het Zweedse Openbaar Ministerie, de Zwitserse postbank, de creditcardmaatschappij Visa en de betalingssite Paypal waren slachtoffer van computeraanvallen.

Grotere groep

De cyberaanvallen zijn gepleegd door sympathisanten van WikiLeaks. Een groep met de naam Anonymous had vorige week al gedreigd met acties tegen bedrijven die geen zaken meer willen doen met WikiLeaks. De aanvallen zijn uitgevoerd onder de naam 'Operation Payback'.

Bij de jongen die is gearresteerd is beslag gelegd op computers en digitale gegevensdragers. Hij maakt vermoedelijk deel uit van een grotere groep hackers. De politie sluit meer arrestaties daarom niet uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl