ANP

PostNL is bereid om een deel van de zelfstandige pakketbezorgers van het bedrijf een vaste baan aan te bieden. Daarnaast wil het bedrijf af van onderaannemers die geen inzage bieden in de beloning van medewerkers.

Het bedrijf kreeg de afgelopen tijd veel kritiek dat de zzp'ers die voor het bedrijf pakketten bezorgen schijnzelfstandigen zijn die met hun werk weinig verdienen.

"We zijn niet blind voor de discussie die momenteel plaatsvindt", zegt Yme Pasma, directeur pakketten in het NOS Radio 1 Journaal. "Je hebt de echte ondernemers die zwaar met ons onderhandelen en we hebben ondernemers die dat meer uit nood zijn. Als die laatste groep in de knel komt, dan moeten we wat voor ze doen."

"We willen af van de negatieve smaak die er hangt rond pakketbezorgers in Nederland", zegt Pasma.

In overleg

Welk aanbod de zzp'ers van PostNL gaan krijgen, kan Pasma nog niet zeggen. Hij wil eerst met verschillende partijen in overleg, waaronder de pakketbezorgers, vakbonden en de Belastingdienst. 

Post NL zegt dat het aanbod vooral zal gelden voor pakketbezorgers die niet voldoen aan de nieuwe voorwaarden die het bedrijf komend jaar stelt aan zzp'ers. "We willen met hen in gesprek en hen een zachte landing kunnen geven", zegt Pasma.

Een pakketbezorger NOS

'Als ze in dienst komen, krijgen ze van ons het bezorgbusje'

Voor PostNL werken zo'n 1150 zelfstandige pakketbezorgers. Pasma verwacht dat de meerderheid niet in vaste dienst wil komen.

Positief

Reinier Stroo van Vakbond FNV reageert voorzichtig positief op de stap van PostNL: "Het is mogelijk een uitkomst voor een bepaalde groep. Wel moeten we het natuurlijk nog hebben over de voorwaarden. Voor wie geldt het aanbod, waar worden de mensen ingezet, wat voor tijden moeten ze werken?".

Komende week starten de gesprekken tussen PostNL en de belanghebbende partijen.

STER reclame