Mevrouw Paturusi, de heer Monji en de heer Halik tijdens de schorsing rechtszaak over executies in Zuid-Sulawesi
NOS Nieuws

'Staat beschikt over namenlijst geëxecuteerden Sulawesi'

De Nederlandse Staat beschikt over een lijst met namen van Indonesiërs die in 1947 op het eiland Sulawesi zijn geëxecuteerd door Nederlandse militairen, meldt het online journalistiek platform De Correspondent. Die namen zijn van groot belang in een rechtszaak die nabestaanden van de slachtoffers hebben aangespannen tegen de Staat.

Vijf kinderen van mannen die zijn doodgeschoten eisen een schadevergoeding. De Staat weigerde dat omdat de zaken zouden zijn verjaard. Op 11 maart stelde de rechter de kinderen in het gelijk, maar een aantal van hen moet eerst nog aantonen dat hun vader daadwerkelijk onder de geëxecuteerden was.

Archief

Nu schrijft De Correspondent dat de Staat zelf al sinds de jaren zeventig over lijsten beschikt met zo'n 180 namen van mannen die in 1947 standrechtelijk werden geëxecuteerd. Die lijsten liggen, samen met zo'n zestig getuigenverklaringen van zowel Nederlanders als Indonesiërs, in het Nationaal Archief.

Mogelijk staan de namen van de vaders waarover het proces wordt gevoerd, op die lijsten. Zeker is dat niet, daar het geen complete opsomming is van alle slachtoffers van de massa-executies.

Rechtszaak over executies in Zuid-Sulawesi

Sulawesi, dat in de koloniale tijd Celebes heette, werd beschouwd als bolwerk van verzet tegen de Nederlandse overheersing. Om te voorkomen dat dorpelingen voedsel en onderdak zouden bieden aan de opstandige nationalisten, staken Nederlandse militairen dorpen (kampongs) in brand en werden mannelijke bewoners standrechtelijk geëxecuteerd.

Onrechtmatig

Uit stukken in het Nationaal Archief is af te leiden dat er alleen al tussen 14 januari en 14 februari 1947 zeker 1200 mensen in Zuid-Sulawesi onrechtmatig zijn doodgeschoten, aldus de Correspondent. Daarbij gaat het alleen om mannen die niet tijdens gevechten met de Nederlanders werden gedood.

De rechter heeft de Nederlandse Staat al twee keer eerder opgedragen om nabestaanden van slachtoffers uit Indonesië een financiële compensatie te geven. In 2011 werden de nog levende weduwen uit het Javaanse dorp Rawagade in het gelijk gesteld, in 2013 trof Nederland een schikking met weduwen uit Zuid-Sulawesi. Ze kregen elk een schadevergoeding van 20.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl