Tarotkaarten
NOS Nieuws

UWV schoolt werklozen om tot helderzienden

Het UWV vergoedt cursussen voor werklozen die zich willen laten omscholen tot spiritueel belconsulent of hypnotiseur. Dat bevestigt de uitkeringsinstantie naar aanleiding van een reportage die Reporter Radio heeft gemaakt. Sinds 2008 hebben zeven 50-plussers een vergoeding hiervoor gekregen.

Voor bijna 1000 euro per persoon kunnen de werkzoekenden bij Paradidakt uit Zoetermeer een cursus krijgen hoe ze tarotkaarten moeten lezen of hoe ze in een glazen bol moeten kijken. Ook wordt er betaald voor reïncarnatiesessies in de Ardennen.

Arbeidsmarktrelevantie

Het UWV zegt dat er niets mis is met de vergoeding, omdat de opleider een baangarantie geeft. De nieuwe helderzienden kunnen aan de slag bij een bellijn, waar ze 29 cent per minuut verdienen.

"Het is een erkende opleiding. Het UWV is er niet voor om een erkende opleiding in twijfel te trekken", zegt een woordvoerder.

Het UWV heeft een regeling om oudere werknemers aan het werk te helpen. Werkgevers krijgen subsidie als ze 50-plussers in dienst nemen. Ook kunnen ze een scholingsvoucher aanvragen van maximaal 2500 euro voor een erkende opleiding voor de aanstaande werknemer. Het bedrag wordt pas uitgekeerd als de 50-plusser daadwerkelijk in dienst is getreden.

Zinvol bestaan

"We moesten heel erg ons best doen om het voor elkaar te krijgen", zegt een woordvoerder van Paradidakt in het AD. "Maar toen kregen we het vergoed. Dus dat was heel fijn."

"Ik begrijp dat er mensen zijn die hier niks mee hebben en vinden dat onze opleidingen niet moeten worden vergoed. Maar wij kunnen werklozen die op de reguliere markt niet zo veel kans meer hebben een zinvolle invulling geven aan hun bestaan."

Asscher

Gevraagd naar een reactie zei minister Asscher dat het op het eerste gezicht inderdaad om een bijzonder beroep gaat. Maar een oordeel heeft hij er nog niet over, voor hij de feiten heeft onderzocht.

"En de Tweede Kamer heeft vragen gesteld, dus ik wil er eerst eventjes zelf naar kijken en die dan beantwoorden", zei Asscher.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl