Cristina bij een bezoek aan de rechtbank
NOS Nieuws

Koning Felipe ontneemt zus titel

De Spaanse koning Felipe neemt zijn zus Cristina de titel hertogin van Palma de Mallorca af. Het besluit wordt vrijdag gepubliceerd in het staatsbulletin. Cristina houdt wel haar rechten als het gaat om de troonsopvolging, waar ze op de zesde plek staat.

Prinses Cristina is de jongste dochter van de afgetreden koning Juan Carlos. Haar vader besloot in 1997 dat ze deze adellijke titel kreeg, ter ere van haar huwelijk met Iñaki Urdangarin.

De koning maakte niet bekend waarom hij Cristina de titel afneemt. Volgens Spaanse media zou het te maken hebben met de rechtszaak waarin zijn zus mogelijk wordt aangeklaagd.

Prinses Cristina raakt adellijke titel kwijt

Schoon schip

Bekend is dat de relatie tussen Felipe en Cristina ernstig bekoeld raakte sinds bleek dat zijn zus mogelijk betrokken is bij een corruptieschandaal waarin haar man verdachte is. De koning is zich bewust van de schade die deze zaak het koningshuis heeft toegebracht en gaf bij zijn aantreden aan schoon schip te willen maken.

Nadat Juan Carlos afstand had gedaan van de troon maakte het paleis al bekend dat alleen de nieuwe koning Felipe VI, zijn vrouw koningin Letizia en hun dochters nog lid zouden zijn van het koninklijk huis, samen met Juan Carlos en zijn vrouw Sofia.

De twee zussen werden daarmee al meer op een zijspoor gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl