Een onderzeeboot uit de Walrus-klasse

Hennis: in 2025 nieuwe onderzeeboten

De Koninklijke Marine moet over tien jaar de beschikking hebben over nieuwe onderzeeboten. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Hennis dat het van groot belang is dat Nederland dergelijke oorlogsschepen kan blijven inzetten.

Nederland heeft nu vier onderzeeboten uit de Walrus-klasse. Die zijn in 2025 aan het einde van hun levensduur. Het traject om ze te vervangen duurt ongeveer tien jaar.

Piraterij

Hennis wijst erop dat verschillende landen zich steeds meer bewapenen. "De machtsverhoudingen verschuiven en een toenemend aantal spelers wil de zee voor eigen gewin benutten." Ook in de strijd tegen piraterij zijn onderzeeboten goed inzetbaar.

De marine zou graag het aantal onderzeeboten uitbreiden naar zes, maar Hennis weet niet of dat mogelijk is. "Er is geld gereserveerd, en we zullen uiteindelijk kijken hoeveel boten we daarvoor kunnen kopen." Een onderzeeboot kost volgens deskundigen ongeveer 800 miljoen euro per stuk.

Noorwegen

Om de kosten te drukken wil Hennis gaan samenwerken met andere landen, bijvoorbeeld Noorwegen. Dat land is ook van plan zijn duikboten te vervangen.

De samenwerking kan wat de minister betreft ver gaan. "Zelfs de inzet van multinationale bemanningen bij oefeningen of operaties moet worden overwogen." Het kan dus zijn dat er op Nederlandse boten Noors marinepersoneel wordt geplaatst.

Hennis over de nieuwe onderzeeboten

Vrouwen

Op de huidige onderzeeboten is zo weinig ruimte, dat vrouwen er niet op kunnen dienen. Er is geen plek voor aparte vrouwendouches of slaapruimten. Hennis zou dat bij de nieuwe boten graag anders zien.

"Maar het is geen doel op zich. Het moet wel allemaal mogelijk zijn in het ontwerp."

Later dit jaar stuurt Hennis een brief naar de Kamer over de procedure die tot de vervanging van de onderzeeboten moet leiden. Het definitieve besluit wordt in 2018 verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl