80 procent van de algemene ziekenhuizen komt geld tekort voor dure medicijnen
NOS Nieuws

80 procent ziekenhuizen komt geld tekort voor medicijnen

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

80 procent van de algemene ziekenhuizen komt geld tekort voor dure medicijnen, omdat ze van zorgverzekeraars te weinig budget krijgen. Dat staat in een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) waaraan 55 van de 75 algemene ziekenhuizen hebben meegedaan.

Ziekenhuizen en verzekeraars maken voor elk jaar een schatting hoeveel patiënten heel dure geneesmiddelen nodig hebben. Op grond daarvan wordt een begroting opgesteld. Als een ziekenhuis in werkelijkheid meer van dat soort patiënten krijgt of als er gedurende dat jaar betere, maar duurdere geneesmiddelen op de markt komen, ontstaat een tekort. Dat kan per ziekenhuis in de miljoenen euro's lopen. De meeste ziekenhuizen kunnen dat tekort niet op een verzekeraar verhalen.

Patiënten merken daar niets van, ze worden gewoon behandeld, zei NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy in het NOS Radio 1 Journaal. Zij bestrijdt dat ziekenhuizen deze patiënten naar gespecialiseerde ziekenhuizen verwijzen, om zelf niet voor de dure behandeling op te hoeven draaien.

Ander bekostigingssysteem

Van Rooy zegt dat sommige ziekenhuizen en verzekeraars hebben afgesproken dat dit soort overschrijdingen achteraf door een verzekeraar geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Dat zou volgens de NVZ voor alle ziekenhuizen moeten gelden.

Verder wil ze dat er op Europees niveau iets verandert. Nu is het zo dat geneesmiddelenproducenten voor extreem dure middelen in EU-landen verschillende prijzen hanteren. Dat zou minister Schippers met haar collega's moeten bespreken, zegt Van Rooy.

Ten slotte vindt ze dat ziekenhuizen zich steeds goed moeten afvragen of in de laatste fase van het leven extra behandelingen "met heel nare bijwerkingen" wel wenselijk zijn. "Dan is het beter om voor de kwaliteit van het leven te gaan." Zij erkent dat op dat terrein de laatste jaren al grote vooruitgang is geboekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl