NOS Nieuws

'Langer leven dankzij handjevol noten per dag'

Het regelmatig eten van noten of pinda's kan een positieve invloed hebben op de levensverwachting. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht trekken die conclusie na een langlopend onderzoek naar de gezondheid en gewoonten van tienduizenden Nederlanders.

De onderzoekers volgen zo'n 120.000 mensen al sinds 1986. De deelnemers werden regelmatig onderzocht en moesten vragenlijsten invullen over hun eetgedrag.

Iemand die 15 gram noten of pinda's per dag eet, heeft een wezenlijk grotere kans om ouder te worden, schrijven de onderzoekers in International Journal of Epidemiology. Overigens leidt meer noten eten dan die 15 gram niet tot een hogere levensverwachting.

Pindakaas

Volgens de onderzoekers zitten de noten vol goede stoffen als vitaminen, onverzadigde vetten, vezels en anti-oxidanten. Daardoor krijgen noteneters minder snel last van ademhalingsziekten, diabetes en aandoeningen als Alzheimer. Ook kanker en hartklachten komen minder voor onder de noteneters.

Opvallend is dat het gebruik van pindakaas niks uitmaakt. De wetenschappers denken dat dat komt doordat er in het broodbeleg veel zout en plantaardige olie zit, wat het effect van pure noten vermindert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl