Prinses Beatrix en premier Rutte gaan naar de Bilderbergconferentie in Oostenrijk.
NOS Nieuws

Rutte en Beatrix bij Bilderbergconferentie

Premier Rutte en prinses Beatrix gaan naar de Bilderbergconferentie in het Oostenrijkse Telfs-Buchen, die donderdag begint en tot en met zondag duurt. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Naast de premier en de prinses reizen zes andere Nederlanders af naar de conferentie, onder wie Ben van Beurden van Shell, DNB-president Klaas Knot, Louise Fresco van Wageningen Universiteit en professor Victor Halberstadt van Universiteit Leiden.

In totaal staan er 140 genodigden uit 22 landen op de gastenlijst. Het is een diverse groep van politici, academici, financiële experts en journalisten die samenkomt om te praten over allerlei wereldzaken.

Geheimzinnig

De Bilderbergconferentie is al jaren met geheimzinnigheid omgeven. In 2013 vroeg de Tweede Kamer aan premier Rutte om duidelijkheid te geven over de inhoud van het congres. De premier verwees toen naar de Chatham House Rule. Die houdt in dat alles wat er besproken wordt geheim blijft, maar dat iedereen verder vrij is om de informatie te gebruiken, zolang die maar niet herleidbaar is naar één van de sprekers. Volgens de website is Bilderberg een "klein, flexibel, informeel en off-the-record internationaal forum".

Op de website staat verder dat er dit jaar onder meer wordt gesproken over Griekenland, cybersecurity en Rusland.

Sterkere band

Prins Bernhard organiseerde in 1954 de eerste Bilderbergconferentie in het gelijknamige hotel in Oosterbeek. Prinses Beatrix heeft de bijeenkomsten geregeld bezocht.

De conferentie is bedoeld om de band tussen Europa en Noord-Amerika te versterken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl