NOS Voetbal

Hoe is het met de talenten van het jeugd-WK 2005?

  • ANP
    Lionel Messi, Koning Willem-Alexander en Sepp Blatter
  • ANP
    Oranje verliest na strafschoppen van Nigeria
  • ANP
    Oranje voor het eerste duel tegen Benin
  • ANP
    De volledige selectie van Oranje onder 20 jaar in 2005
  • ANP
    Ali B trainde met de selectie van Foppe de Haan

Het is vandaag exact tien jaar geleden dat het wereldkampioenschap voetbal voor spelers onder 20 jaar begon in Nederland. Australië opende op 10 juni 2005 het toernooi met een gelijkspel tegen Benin. Later op de dag won de Nederlandse jeugdploeg met 2-1 van Japan. Ibrahim Afellay en Ryan Babel scoorden voor het team van bondscoach Foppe de Haan.

Hoe is het de spelers van het jeugd WK 2005 de afgelopen tien jaar vergaan? Hebben ze de absolute top gehaald of spelen ze inmiddels bij de amateurs?

Wereldkampioen Argentinië

Argentinië werd in 2005 wereldkampioen door in de finale Nigeria te verslaan. Bijna een compleet Argentijns elftal is het afgelopen decennium doorgebroken naar de top van het internationale voetbal: Lionel Messi (FC Barcelona), Sergio Aguero (Manchester City), Ezequil Garay (Zenit) Pablo Zabaleta (Manchester City), Fernando Gago (Boca Juniors), Lucas Biglia (Lazio Roma) en Oscar Ustari (Newell's Old Boys).

Hoe anders is dat bij de verliezend finalist Nigeria. Slechts drie spelers haalden de mondiale top. Middenvelder Jon Obi Mikel speelde de laatste jaren 221 wedstrijden voor Chelsea. Taye Taiwo kwam uit voor onder meer Olympique Marseille, AC Milan en Dinamo Kiev en aanvaller Chinedu Obasi speelde sinds 2007 bij Hoffenheim en Schalke 04.

2005: Messi eet een spekkie

Rotterdam

Sparta haalde direct na het WK Sani Kaita binnen, Feyenoord John Owoeri. Kaita vertrok in 2008 naar AS Monaco. Daar speelde hij slechts drie wedstrijden. Daarna volgde een lang avontuur via het voormalig Oostblok, Griekenland en Cyprus. Owoeri speelde in 2010 een interland voor Nigeria, maar haalde op clubniveau nooit de top.

Brazilië

Brazilië haalde in 2005 de halve finale. Waarschijnlijk was er sprake van een slechte lichting, want slechts drie spelers braken echt door. Spits Diego Tardelli speelde een jaar (zonder succes) voor PSV, maar haalde in Brazilië wel de top. Hij speelde negen interlands.

Verdediger Filipe Luis speelde (zonder succes) voor Ajax, maar brak later door in Spanje bij Deportivo la Coruña en Atlético Madrid. Vorig jaar tekende hij een contract bij Chelsea. Verdediger Rafinha speelde voor Schalke 04 en Genoa. Hij staat nu onder contract bij Bayern München.

Tegenvallers

Duitsland werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Brazilië. Slechts twee Duitse spelers van 2005 haalden het A-elftal: keeper René Adler en Marcell Jansen. Ook Italië ging er in de kwartfinale uit. Twee Italiaanse spelers bereikten de top: spits Graziano Pellè en middenvelder Antonio Nocerino.

2005: Messi schiet Argentinië naar WK-goud

Briljantjes

Oleksander Alyev maakte in 2005 vijf doelpunten voor Oekraïne. Hij speelde de afgelopen tien jaar voor veel topclubs in Oost Europa. Keisuke Honda was tien jaar geleden nog een onbekende speler. Inmiddels speelt de Japanse middenvelder voor AC Milan. Fernando Llorente scoorde in 2005 vijf keer voor Spanje. De Bask staat tien jaar later onder contract bij Juventus.

Opvallend is hoeveel Zwitsers en Colombianen de absolute top hebben gehaald. Bij de Zwitsers springen Johan Djourou, Philippe Senderos en Blerim Dzemaili eruit. Bij de Colombianen zijn dat Radamel Falcao, Juan Zuniga, Fredy Guarin en keeper David Ospina.

Oranje

Van de Nederlandse spelers uit 2005 zijn er op dit moment drie international: Kenneth Vermeer, Ibrahim Afellay en Ron Vlaar. Veel spelers kwamen uiteindelijk bij een buitenlandse club terecht, maar tot de internationale top behoort momenteel niemand van de spelersgroep.

Drie spelers van de toenmalige groep zijn inmiddels gestopt of spelen bij de amateurs. Keeper Theo Brack verdween in 2007 uit het betaald voetbal nadat zijn contract bij FC Zwolle niet werd verlengd. De andere keeper, Job Bulters, speelde voor Telstar, MVV en Turnhout in België. Dit seizoen stond hij op doel bij de amateurs van EHC (Emma Hoensbroek Combinatie) in de eerste klasse zondag.

Oud-AZ'er Arjan Wisse stapte in 2007 ook uit het profvoetbal. Eind januari dit jaar stopte hij ook als aanvaller van derdeklasser VIOS (Vooruit Is Ons Streven) wegens "gebrek aan motivatie". Vier maanden later won Messi voor de vierde keer met Barcelona de Champions League.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl