NOS NieuwsAangepast

Hulp en Recht bereid tot opstappen

Het bestuur van Hulp en Recht, het loket voor hulpverlening bij seksueel misbruik in de kerk, kan zich vinden in de adviezen van de commissie-Deetman. Bestuursleden van de stichting zijn bereid hun functies neer te leggen om zo ruimte te maken voor een betere organisatie.

Volgens de commissie-Deetman schiet de hulpverlening nog ernstig tekort en zijn vooral de slachtoffers de dupe. Hulp en Recht zegt zich het stevige oordeel van de commissie zeer aan te trekken. De stichting realiseert zich dat er "grote inspanningen moeten worden verricht om de aanbevelingen te verwerken".

Uitbreiden

Deetman gaf vanmorgen een persconferentie waarin hij zei dat de stichting Hulp en Recht tegengestelde belangen dient, door zowel voor de slachtoffers als voor de kerk te werken.

De commissie concludeerde dat de stichting dit jaar is overvallen door het grote aantal meldingen van misbruik en die stroom niet aankon. Deetman wil daarom de hulpverlening uitbreiden. Hulp en Recht is nu het enige loket waar slachtoffers terecht kunnen voor hulpverlening en juridische stappen.

Ruimte scheppen

Hulp en Recht zegt dat de organisatie daarop is aangepast en dat de klachtencommissie is uitgebreid, maar is bereid de organisatie aan te passen aan nieuwe omstandigheden:

"Vooruitlopend op het overleg met bisschoppen en religieuze oversten, stellen de bestuursleden van Hulp en Recht hun functies ter beschikking om ruimte te scheppen", laat de stichting weten in een reactie.

Het bestuur zegt zich ondertussen volledig te zullen blijven inzetten voor de slachtoffers van seksueel geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl