Thomas met z'n vrouw in Iran
NOS Nieuws

Zilveren Nipkowschijf voor Iran-serie Thomas Erdbrink

Onze man in Teheran, het VPRO-programma over de ervaringen van journalist Thomas Erdbrink in Iran, is de winnaar van de Zilveren Nipkowschijf 2015. De jury, bestaande uit tv-critici, noemt de serie met regie van Roel van Broekhoven "speels en creatief".

De Zilveren Reissmicrofoon ging naar presentator Pieter van der Wielen voor zijn interviews in het NPO Radio 1-programma Nooit meer slapen, ook van de VPRO. De prijs is vernoemd naar de Duitser Eugen Reiss, die in 1924 de eerste radiomicrofoon uitvond.

Eerder was al bekend geworden dat de satirische show Zondag met Lubach, ook van de VPRO, een eervolle vermelding krijgt.

Onze man in Teheran werd in januari en februari uitgezonden en is ook online te zien bij The New York Times. Erdbrink is correspondent in Iran voor de NOS, de Volkskrant en The New York Times.

In het programma laat Erdbrink Iran zien op een manier die in nieuwsberichten zelden aan bod komt. "Een serie die al onze vooroordelen en vaststaande beelden aan flarden scheurt", schrijft de jury. Verder vindt de jury dat Erdbrink zelf naturel overkomt en geschapen lijkt voor de camera.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl