ANP

Winkelen op zondag wordt steeds gewoner. In ruim 85 procent van de gemeenten mogen winkels open op zondag. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS. In 2013 was dat nog in ongeveer 70 procent van de gemeenten.

In Gelderland, Friesland en Zeeland mogen de winkels het minst vaak open op zondag. Eenderde van de gemeenten in Gelderland en Friesland houdt nog vast aan de zondagsrust. In Limburg kan er altijd wel geshopt worden op zondag. Daar mogen in alle gemeenten de winkels op zondag open. Ook in toeristische gebieden, zoals op de Waddeneilanden mogen winkeliers elke zondag open.

Overigens zijn niet in al die gemeenten de winkels élke zondag open. Veel gemeenten kiezen ervoor om een aantal koopzondagen per jaar aan te wijzen. Winkels mogen dan bijvoorbeeld één keer per maand op zondag de deuren openen.

Dat de winkels vaker open mogen, betekent niet dat ze ook vaker open gaan. Het staat winkeliers vrij om zelf te bepalen of ze ook daadwerkelijk open gaan. Daardoor kan het voorkomen dat de supermarkten, bouwmarkten en tuincentra elke zondag open zijn, terwijl de overige detailhandel maar een keer per maand op zondag open is. Ook wordt dit soms apart bepaald door de gemeente.

Referendum in Ede

Of winkels op zondag open mogen, ligt vaak gevoelig. In Ede wordt daarom vandaag een referendum gehouden waarbij de inwoners zelf mogen kiezen.

Klanten en grote ketens zijn vaak blij met koopzondagen, terwijl kleine winkels er niet op zitten te wachten. Zij zijn bang voor oneerlijke concurrentie, omdat ze niet altijd op zondag open kunnen en willen. Ook willen veel mensen uit geloofsovertuiging vasthouden aan de zondagsrust. 

Kaart: koopzondagen

STER reclame