Toestel van KLM op Schiphol
NOS Nieuws

'KLM-personeel tientallen procenten te duur'

De personeelskosten van KLM zijn veel hoger dan die van concurrenten van de luchtvaartmaatschappij. Het verschil is soms tientallen procenten, blijkt uit interne documenten die EenVandaag in handen heeft.

KLM-piloten zijn volgens het eigen onderzoek, waarin het bedrijf wordt vergeleken met de concurrenten, zo'n 15 procent duurder dan die van vergelijkbare luchtvaartmaatschappijen, pursers wel 50 procent. Ze krijgen niet alleen een hoger loon, maar ook meer verlofdagen en hogere ploegentoeslagen.

Verder is er kritiek op het aantal managers; op sommige afdelingen is er op elke drie personeelsleden een manager.

Bezuinigen

KLM probeert al jaren te bezuinigen. De afgelopen jaren gingen de kosten met maximaal 2,2 procent per jaar naar beneden. De concurrentie deed dat sneller. Zo werden bij het Spaanse Iberia de kosten in drie jaar tijd in totaal met 25 procent verlaagd.

Het bedrijf heeft nog meer problemen. Zo heeft KLM volgens een anonieme oud-directeur een hoge schuldenlast, waardoor banken financiering kunnen weigeren. Verder is een ICT-project uit de hand gelopen. Het systeem voor de verkoop en reservering van tickets was begroot op 110 miljoen, maar heeft volgens het onderzoek tot nu toe 235 miljoen euro gekost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl