ANP
NOS Nieuws

Meer dan 1000 mensen weg bij scheepsbouwer IHC

Bij scheepsbouwer IHC in Sliedrecht verliezen dit jaar meer dan duizend werknemers hun baan. De snel verslechterende markt in de maritieme industrie en te weinig orders dwingt IHC tot reorganisatie. IHC wil minder afhankelijk worden van de volatiele scheepsbouw die pieken en dalen kent en meer inzetten op technologisch complexe bagger- en offshore-schepen.

Van de vaste 3000 werknemers worden er 487 ontslagen. Daarnaast wordt een groot deel van de ruim 1100 ingehuurde flexibele werkkrachten naar huis gestuurd. De afbouw van personeel moet eind dit jaar klaar zijn. IHC had juist de afgelopen twee jaar veel tijdelijk personeel ingehuurd om een Braziliaanse megaorder van 1 miljard euro voor tien offshoreschepen te bouwen.

Concurrentie

Twee van de vier scheepswerven in Nederland worden gesloten. In het buitenland wordt versneld scheepsbouwcapaciteit bijgebouwd. IHC Merwede is een van de grootste scheepsbouwers van Nederland en bouwt vooral baggerschepen, pijpenleggers en putterzuigers.

IHC levert onder meer aan de olie- en gasindustrie. Door de scherp gedaalde olieprijs hebben oliemaatschappijen hun investeringen teruggeschroefd. Er zijn minder opdrachten, dus de concurrentie is verscherpt. IHC ziet zich daardoor genoodzaakt tot kostenreducties.

Klap

"Die klap komt hard aan", zegt Piet Verburg van CNV Vakmensen. "We zagen het werk de laatste maanden teruglopen en grote nieuwe orders blijven uit, dus er was al onrust." Verburg denkt dat de reorganisatie uiteindelijk 1400 à 1500 werknemers hun baan kost. "Het doet pijn dat zoveel werknemers, flex én vast, hun baan kwijtraken."

Het personeel wordt vanmiddag door topman Bram Roelse geïnformeerd over de reorganisatieplannen.

Slechte markt dwingt scheepsbouwer tot ontslagen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl