ARK Natuurontwikkeling
NOS Nieuws

Ook in de Rijn zwemmen straks steuren

 • Jeroen de Jager

  Verslaggever

 • Jeroen de Jager

  Verslaggever

Door verslaggever Jeroen de Jager

Hij wordt gezien als een soort oervis: de steur. Een indrukwekkend dier dat al voorkwam in de tijd van de dinosaurus. Zestig jaar geleden stierf hij uit in de Nederlandse rivieren omdat mensen een jaarinkomen konden verdienen aan de eitjes die de vrouwelijke vissen met zich meedragen: het zwarte goud, beter bekend als kaviaar.

De afgelopen jaren is er gewerkt aan de herintroductie van de steur in Nederland. Daar is 1,5 miljoen euro voor uitgetrokken, onder meer voor een steuropkweekcentrum waar het publiek alles te weten kan komen over deze 'dino' onder de vissen.

Vanmiddag wordt een groep steuren uitgezet in de Rijn. Drie jaar geleden gebeurde dat ook al in de Oude Maas bij Rotterdam en in de Waal bij Nijmegen. Die zijn inmiddels naar zee gezwommen en worden over een paar jaar terugverwacht in Nederland om te paaien.

Sluizen op een kier

De steur is de grootste vis die thuishoort in onze rivieren. Hij kan meer dan 3 meter lang worden, met een gewicht van ruim 300 kilo. "De 53 exemplaren die vandaag worden uitgezet, komen van het steurkweekcentrum in Frankrijk", vertelt Bram Houben van ARK Natuurontwikkeling. Hij tilt de luiken op van een ponton met daarin de vissen die de afgelopen dagen alvast hebben kunnen wennen aan het Rijnwater waarin ze straks terechtkomen.

 • Jeroen de Jager / NOS
  De vissen hebben de afgelopen dagen alvast kunnen wennen aan hun nieuwe leefomgeving
 • Jeroen de Jager / NOS
  Bram Houben tilt het luik van het ponton in de Rijn op
 • Jeroen de Jager / NOS
  De steuren worden vandaag uitgezet in de rivier

Als alles goed gaat, zullen de vissen de komende jaren naar de Noordzee zwemmen waarna ze, als ze op leeftijd zijn, terugkeren om te paaien in de Rijn. Daarvoor moeten dan wel de sluizen in het Haringvliet op een kier worden gezet. De vraag is of ook een volwassen steur straks door de kier zal glippen. "Maar daar geloven we in", zegt Houben, "want die steur hoort bij Nederland zoals hagelslag en molens. Het is een vis waar heel veel andere soorten van kunnen profiteren."

De bedoeling is dat er op den duur weer duizenden steuren in de Rijn zullen paaien. Bram Houben: "Wat zou het een feest zijn als je straks op de Waalkade zit in Nijmegen en je ziet gewoon die steuren van 3 meter voorbij zwemmen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl