ANP
NOS Nieuws Politiek Economie

Dijsselbloem: we laten crisis achter ons

Minister Dijsselbloem is blij met de positieve ramingen van het CPB. "De crisis laten we nu zeker achter ons", zegt hij. "De cijfers zijn elke keer een stukje beter."

De minister van Financiën houdt nog wel een slag om de arm, want "we hebben nog wat ellende van de crisis weg te werken". Hij denkt daarbij onder meer aan de hoge werkloosheid en de staatsschuld. "Dat moet allemaal nog even worden weggewerkt."

En dan zijn er ook nog risico's, zegt hij. "We moeten bijvoorbeeld nog een gasbesluit nemen dit jaar, wat weer geld kan gaan kosten in de begroting."

Voorhoede Europa

Minister Kamp van Economische Zaken zegt dat Nederland met deze cijfers en positieve verwachtingen "in de voorhoede van Europa zit als het gaat om economische groei". 

Hij vindt dat het nu zaak is om door te pakken, en dat het kabinet dat onder meer wil doen met een belastingherziening. De lastenverlichting die dat met zich meebrengt, kan volgens hem een forse impuls geven. "Als burgers meer te besteden hebben, leidt dat tot meer omzet voor ondernemers en meer groei. Daar moeten we de komende periode op inzetten."

Puntjes op de i

Overigens beaamt Dijsselbloem dat het kabinet nog voor het zomerreces met de oppositie om de tafel wil om de plannen voor een belastingherziening te bespreken.  "We zijn heel ver. De laatste puntjes moeten nog op de i worden gezet'', aldus de minister.

STER reclame