Noorse schaatslegende Maier overleden

1/41968: Fred Anton Maier rijdt een wereldrecord op de EK schaatsen ANP
2/41968: Peter Nottet (l), Fred Anton Maier (m) en Kees Verkerk bij de Olympische Spelen ANP
3/41967: Ard Schenk, Per Willy Guttormsen, Fred Anton Maier en Kees Verkerk (vlnr) ANP

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

4/4Noorse schaatslegende Maier overleden

Schaatser Fred Anton Maier is op 76-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Tönsberg. De Noorse schaatslegende, boer van beroep en ook een bekwaam tijdrijder op de fiets, vocht jarenlang tegen kanker.

Maier was een fenomeen in de jaren zestig van de vorige eeuw en hij veroverde vier olympische schaatsmedailles, waaronder één keer goud. Die behaalde hij bij de Olympische Winterspelen in Grenoble (1968) op de 5.000 meter door de Nederlander Kees Verkerk te verslaan.

Succesjaar

De Noor pakte op diezelfde Spelen zilver op de 10.000 meter en werd dat jaar ook Europees en wereldkampioen allround. Maier reed in zijn carrière elf keer een wereldrecord, waarvan zeven in het jaar 1968.

In 1969 stopte hij met schaatsen, waarna Maier enige jaren in Nederland woonde. Hij werkte als sportinstructeur bij het Noorse zeemanscentrum in de Rotterdamse haven en woonde met zijn gezin in Vlaardingen.

STER Reclame