Een van de gebouwen van de Hanzehogeschool, aan de Praediniussingel in Groningen
NOS Nieuws

Hogeschool claimt tientallen miljoenen bij de NAM

De Hanzehogeschool in Groningen heeft een miljoenenclaim neergelegd bij de NAM. Met het geld maakt de hogeschool zijn gebouwen aardbevingsbestendig.

Tot nu toe is 23 miljoen euro geclaimd. Dat bedrag kan de komende jaren oplopen tot 60 tot 120 miljoen euro, heeft de Hanzehogeschool laten uitrekenen.

Hoeveel er precies nodig is, weet de instelling nog niet, omdat de bouwnormen voor het aardbevingsgebied nog onduidelijk zijn. "Er worden verschillende getallen genoemd en die worden ook steeds aangepast", zegt collegevoorzitter van de Hanzehogeschool Henk Pijlman. "We hopen dat in het najaar duidelijk is aan welke normen we precies moeten voldoen."

Geen geld

De hogeschool gaat ervan uit dat de NAM betaalt. "De NAM is verantwoordelijk voor de aardbevingsschade", zegt Pijlman. "Wij zijn een onderwijs- en onderzoeksinstelling. We hebben geen geld om aardbevingsschade die een ander je aandoet te betalen. Daar zijn wij niet voor ingericht."

De Hanzehogeschool heeft de afgelopen tijd al een aantal maatregelen genomen. Die waren nodig om de veiligheid van studenten en personeel te garanderen. Zo zijn in laboratoria de kasten en flessen met gevaarlijke stoffen vastgezet. Het geld dat hieraan besteed is, is al geclaimd bij de NAM.

Aangekondigd

In december schreef de Hanzehogeschool samen met het UMC Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen een brief aan de NAM, waarin de NAM al verantwoordelijk werd gesteld voor de kosten van de versterking van de gebouwen. De instellingen kondigden de claim daarin al aan, maar ze noemden nog geen bedrag.

Dit studiejaar begon de Hanzehogeschool met een speciale opleiding Aardbevingen en diepe ondergrond, die studenten opleidt tot specialisten op het gebied van preventie en gevolgen van aardbevingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl