NOS Voetbal

Obama: voetbal verdient fatsoenlijk bestuur

Obama: voetbal moet integer bestuurd worden

Barack Obama vindt dat voetbal op een integere wijze bestuurd moet worden. De president van de VS reageerde tijdens de G7-top voor het eerst op het onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FBI naar corruptie binnen de FIFA.

Hij wilde niets inhoudelijks zeggen over het onderzoek, maar benadrukte wel dat voetbal een "gigantisch bedrijf" is en een "bron van ongelooflijke nationale trots". Daarom is het volgens Obama belangrijk dat de wereldvoetbalbond integer en transparant is.

Niet in de laatste plaats omdat de populariteit van voetbal ook in de VS nog steeds groeit. "De Verenigde Staten doen het beter en beter bij elk WK. We willen er zeker van zijn dat een sport die steeds populairder wordt op een fatsoenlijke manier bestuurd wordt", zei de president.

Bach: pijnlijke hervormingen bij FIFA noodzakelijk

Om het vertrouwen van de voetbalfans terug te winnen, kan de FIFA volgens IOC-voorzitter Thomas Bach leren van zijn organisatie. Het IOC kreeg eind jaren negentig te maken met onthullingen over omkoping bij de toewijzing van de Spelen aan Salt Lake City. Daarop voerde het IOC vele hervormingen door, onder meer in de regels voor het toekennen van de Olympische Spelen aan een land.

"We kunnen de FIFA alleen maar aanmoedigen om door te gaan met de hervormingen die zijn ingezet. Maar we kunnen niet zeggen wat ze precies moeten doen", zei Bach na een IOC-vergadering op het hoofdkantoor in Lausanne.

"En uit eigen ervaring weten we dat het andere deel van dit proces, namelijk alle informatie boven tafel brengen, pijnlijk kan zijn. Maar dat is wel noodzakelijk, zoals in het verleden bij het IOC is gebleken. Want ik ben er heilig van overtuigd dat het IOC alleen door die stap zijn geloofwaardigheid heeft hersteld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl