NOS Nieuws

Nieuwe Eerste Kamer aan het werk

De Eerste Kamer is geïnstalleerd. Er zijn 35 nieuwe senatoren, twee meer dan in 2011. De overige 40 zaten de vorige periode ook al in de senaat.

In de nieuwe Kamer is opnieuw veel bestuurlijke ervaring vertegenwoordigd. Er zijn meerdere oud-bewindslieden onder de nieuwkomers, zoals oud-minister Annemarie Jorritsma van de VVD en de twee oud-CDA-staatssecretarissen: Joop Atsma en Ben Knapen.

Voor de PvdA komt oud-partijvoorzitter Ruud Vreeman in de senaat en voor D66 oud-SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan en oud-directeur Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Jan Anthonie Bruijn (L) laat Annemarie Jorritsma (VVD) haar plaats zien in de plenaire zaal
Nieuwe Eerste Kamerleden aan het werk

Ook zijn er verschillende (oud-)burgemeesters onder de nieuwelingen, zoals Pauline Krikke (VVD) van Arnhem en Ton Rombouts (CDA) van Den Bosch. Jorritsma stopt in de zomer als burgemeester van Almere.

Academisch geschoold

Driekwart van de senatoren is man. De meesten wonen in het westen van het land en hebben een academische opleiding. Bijna de helft heeft een juridische achtergrond.

De gemiddelde leeftijd is 56. Het jongste Eerste Kamerlid is Christine Teunissen (29) van de Partij voor de Dieren. De oudste is Jan Nagel van 50Plus. Hij wordt deze maand 76.

Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol is aangewezen als tijdelijk voorzitter. Zij heeft al laten weten dat zij nog een periode door wil.

Zetelverdeling Eerste Kamer

Partij20112015
VVD1613
PvdA148
CDA 1112
PVV109
SP89
D66510
GroenLinks54
ChristenUnie 23
SGP12
50Plus12
Partij voor de Dieren12
Onafhankelijke Senaatsfractie11

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl